Περί αξιοπιστίας και τυχοδιωκτισμού.Φ.Μ. ΕΝΩΣΗ (1)

Παραγωγός από την περιοχή του Ξηρομέρου απέστειλε την παρακάτω ερώτηση. Ανάλογες αναφορές υπήρξαν από αρκετούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Παραθέτουμε την ακριβή διατύπωση: «Εδώ στο Ξηρόμερο κυκλοφορούν μερικοί (δεν λέμε ονόματα προς το παρόν) που λένε να πάμε να κάνουμε σε αυτούς τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, γιατί λένε είναι ποιο φθηνοί από την Ένωση Αγρινίου και ότι είναι ποιο καταρτισμένοι γιατί λέει είναι γεωπόνοι. Μας λένε πως η Ένωση δεν έχει καταρτισμένο προσωπικό, παρά μόνο κάτι παιδάκια από τα stage και των ημετέρων που δεν σέβονται τον αγρότη και δεν τα νοιάζει αν θα πάρει ο αγρότης τα λεφτά του. Την απάντηση της ένωσης παρακαλώ, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε. Ευχαριστώ».

Και απαντάμε:

Σε ότι αφορά τα περί κατάρτισης του προσωπικού της Ένωσης, είναι αστείο να το συζητάμε… Και ανάξιο κάθε σχολιασμού απ’ τη δική μας πλευρά. Το ποιος είναι σε θέση, βάση γνώσης, εμπειρίας και κατάρτισης να αναλάβει μια τέτοια διαδικασία, δεν θα το πει κανείς. Το κρίνουν οι ίδιοι οι αγρότες. Και το γεγονός ότι εμπιστεύονται καθολικά την Ένωση, …κάτι σημαίνει. Το κρίνουν επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που δίνουν ή δεν δίνουν την πιστοποίηση. Η Ένωση Αγρινίου ασφαλώς και πήρε την πιστοποίηση. Αυτοί που κυκλοφορούν στα χωριά και λένε όσα λένε, όπως αναφέρει ο ερωτών παραγωγός, έχουν πιστοποίηση;

Σχετικά με το αν νοιάζεται η Ένωση για το αν θα πάρει ή όχι ο αγρότης τα λεφτά του, θα πούμε μόνο ότι… ευτυχώς που υπάρχει και η Ένωση! Και δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε τίποτε επ’ αυτού. Οι αγρότες γνωρίζουν.

Τώρα: Δεν ξέρουμε σε ποιους αναφέρεται ο παραγωγός που μας έστειλε το παραπάνω μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Θα συμβουλεύαμε, όμως, τους αγρότες μας να είναι πολύ προσεκτικοί, υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί, να κρατάνε μικρό καλάθι. Διότι υπάρχουν και οι κοινοί απατεώνες, άνθρωποι με καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος τους, τυχοδιώκτες που και στο παρελθόν έχουν πάρει στο λαιμό τους παραγωγούς, που έκαναν το λάθος να τους εμπιστευτούν και που στο τέλος έχασαν τα πάντα. Χώρια που πολλοί τρέχουν ακόμη στα δικαστήρια. Προσοχή, λοιπόν.

Όσο για το κόστος της διαδικασίας, ας έχουμε υπόψιν μας ότι πολλές φορές στο παρελθόν, για διάφορα προγράμματα και στο νομό και στην υπόλοιπη χώρα, εμφανίστηκαν διάφοροι που για να υφαρπάξουν την υπογραφή του αγρότη, υποσχέθηκαν τα πάντα. Και πράγματι, ζήτησαν λιγότερα χρήματα. Με τη διαφορά ότι, αφού δέσμευσαν τον αγρότη που έκανε το λάθος να τους εμπιστευτεί, ανακάλυψαν στην πορεία κενά που έπρεπε να καλυφθούν, …με το αζημίωτο βέβαια. Και το τελικό κόστος έφτασε να είναι ασύγκριτα πιο μεγάλο.

Είναι γνωστό το κόλπο. Πόσο σίγουροι, επομένως, μπορούν να είναι οι αγρότες για αυτό το «πιο φθηνά»;

Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι οι αγρότες δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν, ότι οι ίδιοι ξέρουν καλύτερα ποιο είναι τα συμφέρον τους. Οτιδήποτε άλλο τους υποτιμά.

Σε ότι μας αφορά, η Ένωση Αγρινίου συνεχίζει τη διαδικασία με πέντε συνεργεία στο Αγρίνιο και επιπλέον σε Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Θέρμο, Αστακό, Φυτείες, Χαλκιόπουλο και Κατούνα.