Η «ορεινή γεωργία προστιθέμενης αξίας» είναι μια επιχειρησιακή ομάδα στην Αυστρία που αναπτύσσει επιχειρηματικά μοντέλα βασισμένα σε οικοσυστημικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της κοινωνικοοικονομικής και περιβαλλοντικής ανθεκτικότητας των ορεινών περιοχών και των κοινοτήτων τους.

 

Η αγρότισσα Regina Aspalter ηγείται μιας επιχειρησιακής ομάδας στο πλαίσιο του Εθνικού Πάρκου Kalkapen στην περιοχή της Άνω Αυστρίας, ένα έργο για να παρουσιάσει πώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα επιτρέψουν στους αγρότες να παράγουν εισόδημα από οικοσυστημικές υπηρεσίες σε ορεινές περιοχές.

Καλύπτοντας περίπου το 30% της επικράτειας της ΕΕ, οι ορεινές περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις που τις καθιστούν τόσο οικολογικά όσο και κοινωνικά ευάλωτες.

Η Regina λέει: «Με τη διαφοροποίηση του γεωργικού εισοδήματος και την ανάπτυξη ενός ευρέος φάσματος οικοσυστημικών υπηρεσιών, οι αγρότες μπορούν να έχουν τεράστιο θετικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι εκμεταλλεύσεις τους είναι βιώσιμες, ανταγωνιστικές και βιώσιμες επιχειρήσεις».

Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τους ορεινούς αγρότες επικεντρώνονται ειδικά στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διατήρηση της φύσης και τη βιοποικιλότητα. Σε αυτή την ορεινή περιοχή της Αυστρίας, ορισμένα χαρακτηριστικά μπορούν να παρατηρηθούν σε μεγάλες ποσότητες, όπως εκτεταμένοι λειμώνες και βοσκότοποι. Αυτές οι περιοχές διαθέτουν πλούσια βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας μια ποικιλία ειδών φυτών και εντόμων. Διαδραματίζουν επίσης καίριο ρόλο στην αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων, συμβάλλοντας στην υψηλή ποιότητα των υδάτων και διατηρώντας την τυπική εικόνα του πολιτιστικού τοπίου.

Το έργο ξεκίνησε το 2022 και θα ολοκληρωθεί αργότερα φέτος. Τέσσερις γεωργοί συμμετέχουν στην επιχειρησιακή ομάδα και συνεργάζονται με ερευνητικούς οργανισμούς για την αξιολόγηση των οφελών των οικοσυστημικών υπηρεσιών που συνδέονται με τη διατήρηση της φύσης και τη βιοποικιλότητα. Οι εταίροι του έργου ξεκίνησαν με τη διεξαγωγή ανάλυσης για την ποσοτικοποίηση και χαρτογράφηση μετρήσιμων και εμπορεύσιμων οικοσυστημικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της ορεινής γεωργίας στο Εθνικό Πάρκο Kalkapen. Στο πλαίσιο αυτής της ανάλυσης, το έργο διαβουλεύτηκε και ενέπλεξε εξωτερικούς ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων 30 άλλων γεωργών, και πραγματοποίησε αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών βάσει δεδομένων.

Η Regina εξηγεί: «Οι ερευνητές από το έργο βοήθησαν να μετατραπούν αυτές οι πληροφορίες σε δείκτες για τη μέτρηση της απόδοσης ενός αγροκτήματος σε σχέση με τις υπηρεσίες οικοσυστήματος που μελετήθηκαν».

Με βάση αυτό, μελετώνται τα επιχειρηματικά μοντέλα για την επιβράβευση των αγροτών για τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις. Αυτές περιλαμβάνουν επιχορηγήσεις, εκπτώσεις επιτοκίου δανείων ή αναγνώριση μέσω ειδικών σημάτων και πιστοποιήσεων.

Για την υλοποίησή του, οι εταίροι βρίσκονται σε επαφή με εταιρείες, τράπεζες και δημόσιες αρχές.

Όσον αφορά αυτές τις διαφορετικές επιλογές ανταμοιβής, το έργο ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών με εμπορικές επιχειρήσεις για την εμπορία των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Για το σκοπό αυτό, η στενή συνεργασία μεταξύ γεωργίας, επιχειρήσεων και επιστήμης θα δημιουργήσει μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία για τη δημιουργία πρόσθετου εισοδήματος για τις ορεινές εκμεταλλεύσεις. Τα νέα εμπορεύσιμα επιχειρηματικά μοντέλα που προκύπτουν από το έργο θα μοιραστούν σε μια ειδικά αναπτυγμένη πλατφόρμα.

Τα αποτελέσματά μας μέχρι στιγμής δείχνουν ότι εμείς, οι ορεινοί αγρότες, έχουμε υψηλό επίπεδο ευαισθητοποίησης και ποσοστά εφαρμογής φιλικών προς τη βιοποικιλότητα πρακτικών. Τέτοιες πρακτικές μπορούν να αντισταθμιστούν για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα των αγροκτημάτων μας και να συνεχίσουν να τονώνουν την απόδοσή μας. Επιπλέον, οι πρακτικές που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα ή τη συγκράτηση καθαρού νερού θα αντιπροσωπεύουν όλο και πιο σημαντική κοινωνική και οικονομική αξία στο μέλλον.

Ρεγγίνα Ασσαλτέρ