Δεν είμαι κατ' επάγγελμα αγρότης. Θέλω, όμως, να ρωτήσω: Αν ενοικιάσω τώρα 6 στρέμματα δενδρώνες, δικαιούμαι της ενίσχυσης; Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να υποβάλλω ΟΣΔΕ; θα με σύμφερε περισσότερο να γίνω αγρότης, ώστε να έχω μεγαλύτερο ύψος ενίσχυσης; Είμαι 30 ετών. ktima_syggrou - Αντίγραφο

Στο πρώτο ερώτημα του κ. Δ.Κ. η απάντηση είναι πως ναι, ασφαλώς και δικαιούται ενίσχυσης. Και στο δεύτερο επίσης. Η δήλωση ΟΣΔΕ άλλωστε είναι υποχρεωτική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίσει κάποιος δικαιώματα και για να πάρει την επιδότηση που του αναλογεί, ασχέτως αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή όχι.

Σε ότι αφορά το τρίτο ερώτημα, την απάντηση πρέπει να τη δώσει ο ίδιος. Και εξηγούμε: Αν ενταχθεί σε επόμενο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών, θα έχει όλα τα οφέλη του προγράμματος, όπως αυτά θα αποτυπωθούν και θα εξειδικευτούν στη σχετική προκήρυξη. Είναι ο ίδιος που πρέπει να μελετήσει τι τον συμφέρει περισσότερο και να κάνει τις επιλογές του. Σ’ αυτή τη φάση και σε συνάρτηση με τα δυο προηγούμενα υποερωτήματα, η απάντηση είναι ότι δεν έχει σημασία αν θα γίνει κατ’ επάγγελμα αγρότης. Με τα δεδομένα που ο ίδιος περιγράφει, εντάσσεται στο καθεστώς των μικροκαλλιεργητών και δικαιούται ενίσχυσης, εφ’ όσον προχωρήσει στις ενέργειες που λέει και εφ’ όσον υποβάλει δήλωση ΟΣΔΕ 2015.

Τώρα, επειδή δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για περίπτωση πρώτης χορήγησης δικαιωμάτων ή όχι, καλόν είναι να υπάρξει επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις.