Στην ημερίδα μείζον αναφορά έγινε στο ότι τα δικαιώματα θα βασιστούν στις καλλιέργειες που θα δηλωθούν φέτος (βάση έκτασης). Αν στη δήλωση του 2016 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις διπλασιαστούν, θα υπάρξει και αύξηση των δικαιωμάτων (όχι αναγκαστικά διπλασιασμός);

e (1)

Φυσικά! Το 2015 είναι έτος αναφοράς και από τη φετινή δήλωση θα εξαρτηθεί το ύψος των δικαιωμάτων της εξαετίας, είναι αυτονόητο, όμως, ότι οι μεταβολές που πιθανόν να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια, θα επηρεάσουν ανάλογα και τις επιδοτήσεις. Και είναι ακριβώς έτσι όπως διατυπώθηκε στην ερώτηση του κ. Σ.Ι., δηλαδή θα αυξηθούν τα δικαιώματα, αλλά δεν θα διπλασιαστούν, αφού στον υπολογισμό εισέρχονται και άλλοι παράγοντες, όπως λ.χ. το «πρασίνισμα».

Βέβαια, η βάση θα παραμείνει η δήλωση του 2015 και η σε γενικές γραμμές ενίσχυση των 50 ευρώ/στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, των 42 ευρώ/στρέμμα για τις αροτραίες και των 25-30 για τα βοσκοτόπια.

Για τον κατά προσέγγιση υπολογισμό των δικαιωμάτων σε όλη την εξαετία, η Ένωση Αγρινίου δημιούργησε ένα λογισμικό πρόγραμμα, βάση του οποίου και ο πίνακας που παρουσιάσαμε στις ημερίδες. Ο πίνακας αυτός θα διανέμεται στους παραγωγούς κατά τη διαδικασία υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ που ξεκινά άμεσα, ώστε να μπορούν όλοι εύκολα να κάνουν τους υπολογισμούς τους, με βάση τα δικά τους δεδομένα.

Τώρα, για οποιαδήποτε εξέλιξη ή πιθανή αλλαγή, η Ένωση είναι εδώ και θα υπάρξει απ’ την πλευρά μας η απαραίτητη ενημέρωση, έγκαιρα  και υπεύθυνα, ώστε κανείς παραγωγός να μην αιφνιδιαστεί.