Τι συμβαίνει όταν οι παραγωγοί αλλάζουν το είδος της καλλιέργειάς τους, εν συνόλω ή κατά μέρος.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την δήλωση του ΟΣΔΕ. Το 2014 είχα δηλώσει στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης 60 στρέμματα για να πάρω την επιδότηση. Μεταξύ αυτών ήταν και 12 στρέμματα ελιές, με ενοικιαστήριο συμβόλαιο, τα οποία επειδή είναι σε βουνό μου τα βγάζει μη επιλέξιμα. Παρόλα αυτά μου τα πέρασε χωρίς πρόβλημα. Φέτος, το 2015, αν τυχών μου τα βγάλει πάλι μη επιλέξιμα, μπορώ να τα αλλάξω και να βάλω στην θέση αυτών άλλη έκταση με 12 στρέμματα βρώμη; Μπορεί να γίνει αυτό και αν ναι θα πάρω τα ίδια δικαιώματα ή θα μειωθούν; Ευχαριστώ, με εκτίμηση…».

Απάντηση: Ναι, η αλλαγή από ελιές σε βρώμη, όπως και κάθε παρόμοια αλλαγή, μπορεί να γίνει. Στην προκειμένη περίπτωση, αν υπάρξουν απώλειες, αυτές θα είναι ελάχιστες. Η διαφορά είναι ότι ο εν λόγο παραγωγός θα πληρωθεί όχι απ’ τις δενδρώδεις καλλιέργειες, αλλά απ’ τα αρόσιμα. Αυτό που πρέπει να ελέγξει κατά τη διαδικασία είναι αν τα συγκεκριμένα στρέμματα θα χαρακτηριστούν ή όχι μη επιλέξιμα, κάτι που δεν μπορούμε, φυσικά, να γνωρίζουμε. Εξαρτάται απ’ την ακριβή τοποθεσία των στρεμμάτων.

Τέτοιες αλλαγές θα υπάρξουν πολλές και σε εκατοντάδες παραγωγούς. Δεν υπάρχει κανείς λόγος ανησυχίας. Τα συνεργία της Ένωσης Αγρινίου, εξάλλου, είναι απολύτως προετοιμασμένα και σε θέση να υποδείξουν την πλέον συμφέρουσα λύση σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά.