Το παραγωγικό χωροκατακτητικό φυτό θα εξαπλωθεί περαιτέρω καθώς αλλάζει το κλίμα, προειδοποιεί μια νέα παγκόσμια μελέτη.

 

Οι ερευνητές έχουν μοντελοποιήσει την παγκόσμια εξάπλωση του στρύχνου silverleaf - ένα χωροκατακτητικό είδος που αποτελεί απειλή για τη γεωργία και τα οικοσυστήματα - και έδειξαν ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατανομή του.

Όπως αναφέρει η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετικό ειδησεογραφικό της άρθρο, ο κανονισμός της ΕΕ για τα χωροκατακτητικά ξένα είδη (IAS) αποσκοπεί στην πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των δυσμενών επιπτώσεων των IAS. Η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την εφαρμογή της δείχνει ότι τα κράτη μέλη έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Ωστόσο, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι τα κράτη μέλη έχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης, συμπεριλαμβανομένης της εποπτείας και του ελέγχου.

Για την καλύτερη εκτίμηση του επιπέδου απειλής και την ενημέρωση της διαχείρισης κινδύνου, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων πρέπει να αξιολογήσουν πού είναι πιθανό να αποικίσουν τα IAS, πόσο εύκολα θα εξαπλωθούν και τους παράγοντες που επηρεάζουν τον αποικισμό και την εξάπλωσή τους.

Αυτή η νέα μελέτη ρίχνει φως στο ρόλο των «κλιματικών κόγχων» και της εξελικτικής προσαρμογής στην εξάπλωση των ειδών και πώς αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται με την επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, όπως το εμπόριο. Μια κλιματική θέση αναφέρεται στις μεγάλης κλίμακας, κλιματολογικές συνθήκες που είναι απαραίτητες για την επιβίωση ενός είδους. Περιγράφεται από τα επίπεδα βροχόπτωσης, θερμοκρασίας και υψομέτρου.

Οι ερευνητές μπορούν να καθορίσουν την κλιματική θέση για διαφορετικά είδη για να βοηθήσουν στη μοντελοποίηση των συνθηκών που επιτρέπουν σε ένα χωροκατακτητικό είδος να αποικίσει και να εξαπλωθεί.

Η προσέγγιση υποθέτει ότι τα είδη είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν υπό συνθήκες παρόμοιες με την εγγενή περιοχή κατανομής τους - μια διαδικασία γνωστή ως εξειδικευμένος συντηρητισμός. Ωστόσο, μπορούν να προσαρμοστούν σε λιγότερο ευνοϊκά περιβάλλοντα μέσω φυσικής επιλογής ή γενετικών αλλαγών - μια διαδικασία γνωστή ως εξειδικευμένη προσαρμογή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό εξειδικευμένο μοντέλο για να προβλέψουν την κατανομή του παγκοσμίως επεμβατικού στρύχνου (Solanum elaeagnifolium). Ανέλυσαν εάν η κλιματική θέση είχε μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας εισβολής του εργοστασίου και εάν η εξάπλωση σχετίζεται με τους ανθρώπινους οδηγούς.

Το Silverleaf nightshade είναι ένα ποώδες, ξυλώδες πολυετές ιθαγενές στην Αμερική που διανέμεται πλέον ευρέως σε όλο τον κόσμο. Ευδοκιμεί σε μια σειρά περιβαλλοντικών συνθηκών και σε όλες τις εποχές. Τα μούρα του είναι τοξικά για τα ζώα και φιλοξενεί πολλά παράσιτα, ιούς, μύκητες και βακτήρια. Ανταγωνίζεται επίσης με άλλες καλλιέργειες για το φως, το νερό και το έδαφος και επηρεάζει την ανάπτυξη και τη βιοποικιλότητα των ιθαγενών φυτών.

Το μοντέλο χρησιμοποίησε δεδομένα εμφάνισης από ερευνητικές εργασίες και ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων, όπως το Παγκόσμια Διευκόλυνση Πληροφόρησης για τη Βιοποικιλότητα. Συνολικά, χρησιμοποιήθηκαν 9 536 δεδομένα εμφάνισης στη μοντελοποίηση, συμπεριλαμβανομένων 7 860 από αυτόχθονες περιοχές (Βόρεια και Νότια Αμερική) και 1 676 από χωροκατακτητικές περιοχές (συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Ευρώπης).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η παγκόσμια εισβολή του στρύχνου επηρεάστηκε σημαντικά τόσο από τις κλιματικές αλλαγές όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες περιελάμβαναν το εμπόριο και τη μεταφορά αγαθών.

Έδειξαν επίσης ότι κάποιος εξειδικευμένος συντηρητισμός συνέβη επειδή οι τοπικές συνθήκες ευνοούσαν την ανάπτυξη του είδους.

Ωστόσο, η διαδικασία προσαρμογής των κόγχων ήταν πιο σημαντική κατά τη διάρκεια της εισβολής, όπου το silverleaf nightshade προσαρμόστηκε στο περιβάλλον του μέσω εξελικτικών διαδικασιών. Για παράδειγμα, το silverleaf nightshade μπορεί τώρα να ευδοκιμήσει σε περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία και αυξημένη βροχόπτωση σε σύγκριση με το φυσικό του εύρος. Αυτό συνέβη στην Κίνα και την Ευρώπη.

Η αντίθετη τάση σημειώθηκε στην Αφρική και την Αυστραλία, όπου υπήρξε μια εξειδικευμένη στροφή προς υψηλότερη θερμοκρασία και μειωμένες βροχοπτώσεις. Η αρχική διαδικασία κατά τη διάρκεια της εισβολής ήταν συντηρητισμός και αυτό ακολουθήθηκε από εξειδικευμένη προσαρμογή, καθώς το ασημίφυλλο νυχτολούλουδο έπρεπε να μετακινηθεί σε πιο δύσκολες περιοχές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι πολλές εξαιρετικά κατάλληλες περιοχές δεν έχουν ακόμη καταληφθεί. Αυτό υποδηλώνει ότι, εάν αλλάξει το κλίμα, απαιτούνται προληπτικά μέτρα πρόληψης και μετριασμού για τη διαχείριση της εξάπλωσης του νυχτολούλουδου. Για παράδειγμα, το μοντέλο διαπίστωσε ότι το silverleaf nightshade έχει ήδη προσαρμοστεί με επιτυχία στις τοπικές συνθήκες στην Κίνα και την Αφρική, ενώ έχει φτάσει σε σταθερό πληθυσμό στην Ευρώπη και την Αυστραλία, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να αποικίσει αυτές τις περιοχές.

Πηγή:

Li, X., Chen, Y., Zhang, C., Wang, J., Song, X., Zhang, X., Zhu, Z. και Liu, G. (2024) Αξιολόγηση των κλιματικών αλλαγών και του κινδύνου παγκόσμιας εισβολής του Solanum elaeagnifolium σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επιστήμη του συνολικού περιβάλλοντος 954: 176723.

Εττικέτες:
ΕΕ φυτοπροστασία