Αντίθετη η Ένωση Αγρινίου στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης-ΛΑΓΗΕ για τη δημιουργία νέας εταιρείας που θα υποκαταστήσει τον ΛΑΓΗΕ. «Πρόκειται για μια αψυχολόγητη πρωτοβουλία που υπηρετεί αλλότρια συμφέροντα», δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.e-ea (1)

Μια καινούργια εταιρεία, ιδιωτικού δικαίου, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με βασικούς μετόχους τον ΛΑΓΗΕ και το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και με συμμετοχή στη μετοχική του σύνθεση φορέων, όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ κ.α. προτίθεται να δημιουργήσει το υπουργείο Ενέργειας, απόφαση «εντελώς ακατανόητη», όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς.

Σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμούς εκφράζει ο πρόεδροςς της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς για τη σκοπιμότητα του "σπασίματος" της ΛΑΓΗΕ και της δημιουργίας νέας εταιρείας

Σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμούς εκφράζει ο πρόεδροςς της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς
για τη σκοπιμότητα του "σπασίματος" της ΛΑΓΗΕ και της δημιουργίας νέας εταιρείας

Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Αγρινίου εκτιμά ότι η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία του νέου αυτού φορέα αποσκοπεί σε εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων, που σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τους αγρότες παραγωγούς-επενδυτές σε φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των προβλεπόμενων αρμοδιοτήτων του νέου αυτού φορέα (Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός, αγορά ρύπων, πράσινα πιστοποιητικά κλπ) εκτελούνται ή δύναται να εκτελεστούν από την ΛΑΓΗΕ Α.Ε., η οποία, άλλωστε, διαθέτει και τη σχετική τεχνογνωσία, ενώ μεμονωμένες δραστηριότητες, όπως η αγορά παραγώγων ή συναλλαγές άλλων εμπορευμάτων, θα μπορούσαν να πάνε απευθείας χρηματιστήριο αξιών.

Επισημαίνεται ότι η ΛΑΓΗΕ Α.Ε. δεν είναι δημόσιο, όπως δηλώνει ο Πρόεδρός της, αλλά ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, της οποίας οι μετοχές περιήλθαν στη κατοχή του δημοσίου με το Ν4001/2011 από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά, λοιπόν, για το τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί η προωθούμενη και από τον Πρόεδρο της ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ίδρυση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η οποία, συν τις άλλοις, θα προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου κ. Κουτσουπιάς.