Έλεγχοι που διενεργήθηκαν κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024 για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Διάγραμμα 1. Οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024. 7 Δείγματα με υπερβάσεις σε MRLs, με πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές (βλ. πίνακα 1)

MRL: είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική. Στις αξιολογήσεις ασφάλειας των ανώτατων ορίων υπολειμμάτων (MRLs) της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα ή στις προτάσεις για MRLs η χρόνια και οξεία έκθεση των καταναλωτών μέσω της διατροφής σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων εκτιμάται με τη χρήση ενός μοντέλου υπολογισμού που έχει αναπτύξει η EFSA (EFSA PRIMo). Σκοπός του μοντέλου είναι η ταυτόχρονη εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης και της μακροπρόθεσμης έκθεσης των καταναλωτών σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων και η σύγκριση της εκτιμώμενης έκθεσης με τις τοξικολογικές τιμές αναφοράς για τον εντοπισμό πιθανών κινδύνων για την υγεία των καταναλωτών.

Διάγραμμα 2. Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024.

Διάγραμμα 3. Ποσοστιαία αναλογία (%) εγχώριων και εισαγόμενων προϊόντων, στα οποία έγιναν δειγματοληψίες κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024, για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Διάγραμμα 4. Σύνολο των τροφίμων που εξετάστηκαν κατά το μήνα Φεβρουάριο 2024.

Σημειώνεται ότι στα 7 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχουν 2 υπερβάσεις στις οποίες έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε φασολάκια και κάρυ σκόνη) και 2 υπερβάσεις με τη δραστική ουσία Ethion (σε πιπεριές). Για τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από τις ουσίες αυτές θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο. ) Η χώρα μας το μήνα Φεβρουάριο 2024 έχει προχωρήσει σε δύο κοινοποιήσεις στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF), που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.