Συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης περιοδεύει σήμερα και αύριο σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Μαζί με  Βουλευτές Αιτωλ/νιας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Στρατάκο και εκπροσώπους θεσμικών και παραγωγικών φορέων, ο υπουργός πραγματοποίησε νωρίτερα συνάντηση με τους προέδρους και τα μέλη από αγροτικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Στη συζήτησή τέθηκαν θέματα που άπτονται του αγροτικού τομέα και οι δράσεις και επενδύσεις που αποσκοπούν στην στήριξη των κύριων παραγωγικών κλάδων της Αιτωλοακαρνανίας, όπως είναι η κτηνοτροφία και τα οπωροκηπευτικά.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε διεξοδικά στη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται ο ΕΛΓΑ με τον νέο Κανονισμό του, ο οποίος αλλάζει ύστερα από 25 χρόνια και σήμερα ξεκίνησε η πρώτη από τις τρεις φάσεις διαβούλευσης.

Κανείς ανασφάλιστος

Ο νέος κανονισμός, όπως είπε, περιλαμβάνει εκτός των άλλων καλλιέργειες όπως τα θερμοκήπια, η ανθοκομία, οι αλιεία και η ιχθυοκαλλιέργεια, χοιροτροφία και άλλοι τομείς παραγωγής που μέχρι σήμερα δεν καλύπτοντο.

Προχωράει η   ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ. Ο κάθε εκτιμητής με το ταμπλετ θα μπορεί να βγάζει επί τόπου την εκτίμηση για τη ζημιά. Στόχος μας η διαφάνεια, η ταχύτητα και ο παραγωγός θα ξέρει επί τόπου τι δικαιούται.

Παράλληλα θα τεθεί σε ισχύ σύντομα η λειτουργία του αγροτικού 112 με στόχο την περαιτέρω προστασία των παραγωγών από την κλιματική κρίση

 Ενίσχυση του συνεργατισμού

"Προχωρούμε στην ίδρυση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια. Στόχος να εισέλθουν οι αγρότες στο επιχειρείν. Χτίζουμε το Μητρώο Αγροτών που θα βοηθήσει και στην καλύτερη κατανομή χρηματοδοτήσεων προς τους αγρότες ενώ θα δώσει τη δυνατότητα για την εφαρμογή πιο στοχευμένων προγραμμάτων. Πρέπει σε αυτή τη φάση να μετρηθούμε και να οργανωθούμε και σε δεύτερη φάση, εφόσον είναι εφικτό, προχωράμε με ασφάλεια στην ίδρυση Αγροτικών Επιμελητηρίων", είπε.

Ο υπουργός κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν σε συνεργατικά σχήματα και σημείωσε ότι το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ προχωρεί στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τους συνεταιρισμούς και σύντομα θα καταθέσει προτάσεις για περαιτέρω αλλαγές με στόχο τον εκσυγχρονισμό των συνεταιρισμών. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι ο διπλασιασμός μέχρι το τέλος του έτους των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς σήμερα λειτουργούν μόνο οκτώ.

Σύσκεψη για μείωση του κόστους παραγωγής

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξυγίανσή του και λειτουργία του με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί σε εποπτεία ο Οργανισμός αλλά ορισμένες υπηρεσίες, για τις οποίες την εποπτεία ανετέθη από0 την ΕΕ στο ΥΠΑΑΤ. Με κατηγορηματικότητα δήλωσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η καταβολή ενισχύσεωνσε κανέναν αγρότη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα αιτήματα των αγροτών που είχαν τεθεί στις τελευταίες κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ήδη ικανοποιηθεί και αναφέρθηκε στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που τείνει να λάβει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά και στη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες, ανακοινώνοντας ότι την Πέμπτη το απόγευμα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη με τη συμμετοχή του και τη συμμετοχή του αρμοδίου υπουργού Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη, αλλά και της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου θα αναζητηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης των αγροτών στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ

"Η ΚΑΠ έτσι όπως διαμορφώθηκε από την πλειοψηφία των Πρασίνων των σοσιαλιστών και  της Αριστεράς, είναι επιθετική προς τους αγρότες . Το ΕΛΚ πιστεύει στην ομαλή πράσινη μετάβαση και στη συνεργασία αγροτικής παραγωγής και περιβάλλοντος. Πρόκειται για ζωτικής σημασίας διαφωνία με δυνάμεις που συμμάχησαν για το σκοπό αυτό. Ως ΕΛΚ έχουμε διαφορετική άποψη", σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί, όπως η εξαίρεση  από αγρανάπαυση 1,5 εκατ. στρεμμάτων και στην εξαίρεση από ελέγχους καλλιεργειών κάτω από 100 στρέμματα, αλλά και στις προτεραιότητες που έχει θέσει το ΥΠΑΑΤ για:

 ▪ Δέσμευση του 2% της ΚΑΠ για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον πρωτογενή τομέα,

Περιορισμό και απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων

Δυνατότητα μεταφοράς  από πυλώνα σε πυλώνα πόρων που μένουν ανεκμετάλλευτοι.

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές τόνισε ότι το αποτύπωμα της κάλπης των ευρωεκλογών θα κάνει τη ζωή όλων των πολιτών της ΕΕ και ιδιαίτερα των αγροτών, πιο εύκολη. Θέλουμε μια Ευρώπη πιο λειτουργική, πιο δυναμική, πιο ευέλικτη, για να μπορεί να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά  προς όφελος των αγροτών μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, τόνισε ότι θα ήταν άδικο και παράλογο να χαθούν από τις τσέπες των αγροτών 450 εκατ. ευρώ, αν δεν ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάρτηση των χαρτών.

Καταβολές στην Αιτωλοακαρνανία

Τόνισε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους στον πρωτογενή τομέα από ΚΑΠ και ΠΑΑ θα καταβληθούν περί τα 2,2 δις ευρώ.

Ειδικά για την Αιτωλοακαρνανία ανέφερε ότι έχουν ήδη καταβληθεί:

Μέτρο 4.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» - Σχέδια Βελτίωσης

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 23,9 εκ. €

Δράση 4.2.1 για τη μεταποίηση, εμπορία και ανάπτυξη

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 12,2 εκ. €

Μέτρο 6.1 «Νέοι Γεωργοί»

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 50,8 εκ. €

Στρατηγικές τοπικής ανάπτυξης (LEADER)

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 34,8 εκ. €

Μέτρο 11 – Βιολογική Γεωργία

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 150,6 εκ. €

Μέτρο 13 – Εξισωτική Αποζημίωση

Στο μέτρο έχουν ενταχθεί δικαιούχοι με συνολική δημόσια δαπάνη 94,9 εκ. €

Μέτρο 2 – Παροχή συμβουλών

Συνολικός Προϋπολογισμός 3,95 εκ. €

Σε εγγειοβελτιωτικά έργα και αγροτική οδοποιία 9,8 εκατ.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ (πριν το Πάσχα): 29,3 εκ. €

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΛΓΑ 2023-2024

Πληρωμές ΕΛΓΑ 2023: 8,2 εκ. €

Πληρωμές ΕΛΓΑ 2024: 2,8 εκ. €

Πληρωμές Κρατικής Οικονομικής Ενίσχυσης (ΚΟΕ) 2023: 33.932 €

«Στο  ΥπΑΑΤ εργαζόμαστε σταθερά και μεθοδικά, με στόχο ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει ένα πεδίο σύγχρονων προοπτικών και ευκαιριών. Ενώ, ταυτόχρονα, να είναι ανθεκτικός προς τις αναδυόμενες προκλήσεις και ελκυστικός προς τους νέους», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης, μη παραλείποντας να επισημάνει ότι «οι ευρωεκλογές είναι υψίστης σημασίας, καθώς οι αποφάσεις της Ευρώπη επηρεάζουν άμεσα την αγροτική κοινότητα».