Ένα αγρόκτημα στις Κάτω Χώρες έχει αναπτύξει ένα καινοτόμο και βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στην αγροοικολογία, κάνοντας αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων, μειώνοντας παράλληλα την εξάρτηση από εξωτερικές εισροές.

Το Ekoto είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα στα νότια της Ολλανδίας. Σε επτά εκτάρια γης, καλλιεργούν αροτραίες καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 30 διαφορετικών τύπων λαχανικών και βοτάνων σε καλλιέργειες λωρίδων. Αποστολή τους είναι να «επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και διαφανή αλυσίδα εφοδιασμού».

Το αγρόκτημα δημιουργήθηκε από τον νεαρό αγρότη Ivar van Dorst το 2020. Το κίνητρό του ήταν να παρέχει τοπικές, βιολογικές εναλλακτικές λύσεις στα προϊόντα που αγοράζουμε στην καθημερινή ζωή, όπως το τσάι και τα φασόλια. Ο Ivar μεγάλωσε στο οικογενειακό αγρόκτημα και καθώς οι γονείς του είχαν ήδη εγκαταλείψει τη γεωργία, γνώριζε καλά τις προκλήσεις που συνδέονται με το επάγγελμα. "Είχα επίσης στο μυαλό μου από την αρχή ότι έπρεπε να ζήσω από το αγρόκτημα, διαφορετικά δεν θα ήταν βιώσιμο", δήλωσε ο Ivar. «Έπρεπε επίσης να βρω τρόπους για να διασφαλίσω ότι το αγρόκτημα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εξωτερικές μεταβλητές, όπως το μεταβαλλόμενο κλίμα».

Κατά το πρώτο έτος, 2020, ο Ivar αποφάσισε να ξεκινήσει με μια τεχνική προσέγγιση, εστιάζοντας σε ποιες καλλιέργειες αναπτύσσονται καλύτερα η μία δίπλα στην άλλη. Κάθε χρόνο από τότε, προσθέτει και άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, διερεύνηση του τι λειτουργεί από οικονομική άποψη και πώς να διατηρηθεί η απασχόληση στο αγρόκτημα. Ως μέρος του επιχειρηματικού του μοντέλου, ο Ivar καινοτομεί με πωλήσεις που βασίζονται στη ζήτηση των πελατών. Προμηθεύει τις τοπικές επιχειρήσεις με προϊόντα όπως συστήματα κουτιών λαχανικών, καταστήματα μηδενικών αποβλήτων, καφετέριες και αρτοποιεία με μια ποικιλία προϊόντων, έχει επίσης ένα κατάστημα και προσφέρει μια υπηρεσία «pick-your-own».

Η καλλιέργεια σε λωρίδες αποτελεί μια εναλλαγή πέντε καλλιεργειών: μια καλλιέργεια δημητριακών (κυρίως βρώμης), μια καλλιέργεια φρούτων (κολοκύθα), μια καλλιέργεια ψυχανθών για τη δέσμευση αζώτου, αρκετών λαχανικών και μια «πειραματική καλλιέργεια» ως πέμπτη. Ο Ivar και η ομάδα του εφαρμόζουν καλλιέργεια λωρίδων στα περισσότερα χωράφια. Δοκιμάζουν συνδυασμούς καλλιεργειών, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικοί. Για τις λωρίδες πλάτους έξι μέτρων και για να χωρέσουν τα μηχανήματα πλάτους τριών μέτρων, χρησιμοποιείται GPS για να διασφαλιστεί ότι βρίσκονται στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο. Η μέθοδος καλλιέργειας λωρίδων αυξάνει τη βιοποικιλότητα και καθιστά δυσκολότερη την εξάπλωση παρασίτων και ασθενειών.

Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται χαμηλότερες εισροές και δημιουργεί ένα υγιέστερο περιβάλλον για τους ανθρώπους που εργάζονται στο αγρόκτημα και καλύτερα προϊόντα για τον καταναλωτή. Τα χωράφια έχουν επίσης ανθοφόρα σύνορα, τα οποία προσελκύουν ευεργετικά έντομα και χρησιμεύουν ως ρυθμιστικό μέσο κατά της εισβολής σαλιγκαριών και γυμνοσάλιαγκων.

Ο Ivar πειραματίζεται με διαφορετικές ποικιλίες φασολιών και ο συνδυασμός της καλλιέργειας φασολιών με χαμομήλι και τσάι έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένος. Παρόλο που τα κουκιά υποφέρουν πολύ από αφίδες, τα κοντινά βότανα και λουλούδια προσελκύουν πασχαλίτσες που καταπολεμούν τις αφίδες και φυσικά περιορίζουν τη ζημιά στην καλλιέργεια φασολιών. Λέει: «Από τότε που μετακινήσαμε τις λωρίδες βοτάνων κοντά στα φασόλια, έχουμε σίγουρα δει αύξηση των φυσικών εχθρών και μείωση της ζημιάς των καλλιεργειών στα φασόλια λόγω παρασίτων».

Καθώς ορισμένες εταιρείες έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για ορισμένες αρχαίες ποικιλίες φασολιών, το αγρόκτημα εκτελεί τώρα ένα ερευνητικό πρόγραμμα με τοπική χρηματοδότηση για να πειραματιστεί περαιτέρω με τα φασόλια ως αποτελεσματική καλλιέργεια για καλλιέργεια λωρίδων. Έλαβαν 50 αρχαίες ποικιλίες φασολιών από την τράπεζα σπόρων και διεξάγουν δοκιμές πεδίου.

Ο Ivar και η ομάδα του θα ήθελαν τώρα να προχωρήσουν περαιτέρω αυτό το καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στην περικοπή λωρίδων. «Θα ήθελα πραγματικά να συνεχίσω να κλιμακώνω την καλλιέργεια φασολιών στην Ευρώπη, αντιμετωπίζοντας την πλευρά της διανομής και του επιχειρηματικού μοντέλου και προωθώντας τα φασόλια ως βιώσιμη καλλιέργεια για τους ευρωπαίους αγρότες», είπε.