Οι ευρωπαίοι υπουργοί γεωργίας θα συναντηθούν σε άτυπη σύνοδο στο Λιμβούργο για να συνεργαστούν για τη στρατηγική αυτονομία όσον αφορά τα τρόφιμα. 

Από αυτήν την άποψη, θα επικεντρωθούν στο θέμα των πρωτεϊνών, έναν υποτομέα όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κερδίζει πολλά στη δική της στρατηγική παραγωγής και κατανάλωσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σε καιρούς αβεβαιότητας και γεωπολιτικών συγκρούσεων ειδικότερα, η ανεξαρτησία από εξωτερικές πηγές καθίσταται ακόμη πιο σημαντική.

Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν στις πρωτεΐνες. Σήμερα, εισάγονται κυρίως φυτικές πρωτεΐνες, τόσο για ανθρώπινη όσο και για ζωική κατανάλωση. Η αφοσίωση σε μια ευρωπαϊκή προσφορά για παραγωγή και κατανάλωση θα έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον και το κλίμα στην Ευρώπη, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ταυτόχρονα, δίνεται έμφαση στη βελτίωση της υγείας των ευρωπαίων πολιτών, καθώς και σε εναλλακτικά εισοδήματα για τους ευρωπαίους γεωργούς και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης ένα πολιτιστικό τμήμα και μια εισαγωγή στους τοπικούς αγρότες, τα προϊόντα και τις ερευνητικές εγκαταστάσεις.

 

 

Εττικέτες:
ΕΕ τρόφιμα