Δήλωση συμμόρφωσης με τους κανόνες για τους ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς μη καραντίνας στα φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά και χρήση ηλεκτρονικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού.

 

Συντομότερη περίοδος για τα προγράμματα ερευνών βάσει κινδύνου για την παρουσία επιβλαβών οργανισμών. 

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το τελικό πράσινο φως για την αναθεώρηση των κανόνων προστασίας των φυτών στην ΕΕ από τα παράσιτα.

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με 551 ψήφους υπέρ, 24 κατά και 15 αποχές την αναθεώρηση του κανονισμού σχετικά με την οδηγία για τα προστατευτικά μέτρα κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών, που συμφωνήθηκε με το Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη νομοθεσία, μια ενωσιακή ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών θα συνδράμει τα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, κατόπιν αιτήματός τους, με μέτρα για την πρόληψη της εκδήλωσης ενωσιακών επιβλαβών οργανισμών καραντίνας και επιβλαβών οργανισμών που ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να θεσπίσουν νέα πολυετή προγράμματα για έρευνες βάσει κινδύνου, τα οποία θα διασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών κάθε πέντε έως δέκα έτη και θα επανεξετάζουν και θα επικαιροποιούν τα προγράμματα με βάση τη φυτοϋγειονομική κατάσταση της οικείας περιοχής.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε πιστοποιητικό φυτοϋγείας τα μέτρα που έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα επιβλαβών οργανισμών, όχι μόνο για τους ενωσιακούς επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας αλλά και για τους ρυθμιζόμενους επιβλαβείς οργανισμούς μη καραντίνας, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Οι νέοι κανόνες επεκτείνουν επίσης τη χρήση ενός ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή θα θεσπίσει σε παράγωγο δίκαιο ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ορισμένα φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα δεν μπορούν να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Επόμενα βήματα

Ο κανονισμός πρέπει τώρα επίσης να εγκριθεί επίσημα από το Συμβούλιο, να υπογραφεί και να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ είκοσι ημέρες αργότερα.

Η υποχρέωση των εισαγωγέων να δηλώνουν σε πιστοποιητικό φυτοϋγείας τα μέτρα που έχουν λάβει για να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των ρυθμιζόμενων επιβλαβών οργανισμών μη καραντίνας θα ισχύει μετά από 18 μήνες.

Ο νόμος για την υγεία των φυτών θεσπίζει κανόνες για την προστασία της ΕΕ από την είσοδο και την εξάπλωση νέων επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών («ενωσιακοί επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας») και για την καταπολέμηση των επιβλαβών οργανισμών που είναι ήδη παρόντες στην ΕΕ («ρυθμιζόμενοι επιβλαβείς οργανισμοί μη καραντίνας»).