Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλει για την παροχή ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης στους οικονομικούς φορείς και στους συναλλασσόμενους γενικότερα, σε θέματα αρμοδιότητας των Υπηρεσιών της, επανεξέδωσε το «Εγχειρίδιο Ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ», στην ύλη του οποίου έχουν ενσωματωθεί οι επελθούσες μεταβολές της νομοθεσίας.

 

Στην επικαιροποιημένη έκδοση του ως άνω Εγχειριδίου καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι, σε θέματα, όπως πεδίο εφαρμογής του ειδικού καθεστώτος, άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης των  αγροτών του ειδικού καθεστώτος, μετατάξεις αγροτών, διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, καθώς και ειδικότερα θέματα.

Η επικαιροποιημένη επανέκδοση του εγχειριδίου θα συμβάλλει ουσιαστικά στην υποβοήθηση του έργου των υπαλλήλων  των  υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και στην πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με κείμενες διατάξεις οι αγρότες είναι καταρχήν υποκείμενοι στο Φ.Π.Α., γιατί συγκεντρώνουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα των υποκειμένων στο φόρο, ασκούν δηλαδή οικονομική δραστηριότητα με τρόπο ανεξάρτητο και προβαίνουν σε παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών από επαχθή αιτία.

Συνεπώς, οι αγρότες έπρεπε να έχουν τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματα που έχουν τα άλλα πρόσωπα, τα οποία υπάγονται στο σύστημα Φ.Π.Α. Κανονικά δηλαδή οι αγρότες έπρεπε να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία), να εκδίδουν τιμολόγια για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων ή για τις αγροτικές υπηρεσίες  που παρέχουν σε άλλους, να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις και να αποδίδουν το Φ.Π.Α. που αναλογεί για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούν.

Ωστόσο, η εφαρμογή του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. στους αγρότες με περιορισμένο εύρος αγροτικής   δραστηριότητας θα δημιουργούσε δυσανάλογα προβλήματα διοικητικής και οργανωτικής φύσης (όπως  ενδεικτικά  λογιστική παρακολούθηση και οργάνωση της επιχείρησης). Για το λόγο αυτό προβλέφθηκε το «ειδικό καθεστώς αγροτών», το οποίο αποτελεί μεταφορά  ων άρθρων  295-305 της Οδηγίας ΦΠΑ  2006/112/ΕΚ στο εσωτερικό δίκαιο της χώρας μας.

Χαρακτηριστικά του ειδικού καθεστώτος των αγροτών

Το ειδικό καθεστώς αγροτών, είναι προαιρετικό καθεστώς, το οποίο απαλλάσσει τους αγρότες που εντάσσονται σε αυτό από τις υποχρεώσεις που έχουν όσοι υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δηλαδή από  τις υποχρεώσεις τήρησης  λογιστικών  αρχείων (βιβλίων),  έκδοσης στοιχείων και υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. Παράλληλα, για το Φ.Π.Α. των εισροών τους, που προορίζονται για την αγροτική τους εκμετάλλευση  (σπόροι,  λιπάσματα,  μηχανήματα  κ.ά.) προβλέπεται επιστροφή του Φ.Π.Α. με ειδικό τρόπο.

Δηλαδή, η επιστροφή δεν γίνεται με βάση τις πραγματικές αγορές που πραγματοποίησε ο αγρότης ή τις πραγματικές υπηρεσίες που έλαβε, αλλά  γίνεται με την εφαρμογή κατ’  αποκοπή  συντελεστή επιστροφής επί των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων παραγωγής του και παροχών αγροτικών υπηρεσιών του, τα οποία προκύπτουν από σχετικά παραστατικά.

Για  να  λάβει  την  επιστροφή ο αγρότης, κατά τα προαναφερθέντα, υποβάλλει, εφόσον το επιθυμεί, το έντυπο «ΦΠΑ 304 Δήλωση - Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ». Ο κατ’  αποκοπή  συντελεστής επιστροφής Φ.Π.Α. που ισχύει για αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από 1.1.2013 είναι 6%.

Άσκηση του δικαιώματος έκπτωσης

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δεν επιβαρύνουν με Φ.Π.Α. τις παραδόσεις των αγαθών τους και τις παροχές των υπηρεσιών τους. Για το Φ.Π.Α. που επιβαρύνει τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις  οποίες πραγματοποίησαν  για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης, δικαιούνται επιστροφής του Φ.Π.Α. από το Δημόσιο, το οποίο καταβάλλει στον αγρότη ποσό, που προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή 6% στην αξία των παραδιδόμενων  αγροτικών προϊόντων και των  παρεχόμενων αγροτικών  υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο. Τα  αγροτικά προϊόντα και οι αγροτικές υπηρεσίες  επί  των οποίων   εφαρμόζεται ο κατ’ αποκοπή συντελεστής 6%, για τη επιστροφή, είναι αυτά που κατονομάζονται στον πίνακα του Παραρτήματος IV του Κώδικα Φ.Π.Α.

Δείτε αναλυτικά το «Εγχειρίδιο Ενημέρωσης αγροτών του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ», ΕΔΩ.

Εττικέτες:
αγρότες ΑΑΔΕ ΦΠΑ