Οι επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και οι γεωργοί της ΕΕ είναι πλέον σε θέση να επωφεληθούν από σειρά νέων εξαγωγικών ευκαιριών με την εμπορική συμφωνία ΕΕ–Νέας Ζηλανδίας που τέθηκε πλέον σε ισχύ. Η συμφωνία αναμένεται να μειώσει κατά 140 εκατ. ευρώ ετησίως τους δασμούς που καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ.

Χάρη στη συμφωνία αυτή, το εμπόριο ΕΕ–Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 30% σε ορίζοντα δεκαετίας, ενώ η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μπορεί δυνητικά να αυξάνεται έως και κατά 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.

 Οι επενδύσεις της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν έως και κατά 80%. Αυτή η συμφωνία‑ορόσημο περιλαμβάνει επίσης άνευ προηγουμένου δεσμεύσεις βιωσιμότητας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οι γεωργοί της ΕΕ θα επωφεληθούν από την κατάργηση των δασμών σε βασικές εξαγωγές της ΕΕ, όπως το χοίρειο κρέας, ο οίνος και ο αφρώδης οίνος, η σοκολάτα, τα ζαχαρώδη παρασκευάσματα και τα μπισκότα.

Επιπλέον, η συμφωνία προστατεύει τον πλήρη κατάλογο των οίνων και των αλκοολούχων ποτών της ΕΕ (σχεδόν 2.000 ονομασίες), όπως το Prosecco και η σαμπάνια, καθώς και 163 από τα πιο γνωστά παραδοσιακά προϊόντα της ΕΕ (γεωγραφικές ενδείξεις), όπως το τυρί φέτα, το ζαμπόν Istarski pršut και το Lübecker Marzipan. 

Εν τω μεταξύ, τα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ, όπως το βόειο κρέας, το πρόβειο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προστατεύονται με προσεκτικά σχεδιασμένες δασμολογικές ποσοστώσεις.

Οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν πλέον να επωφεληθούν από πλεονεκτήματα, όπως τα εξής:

•μηδενικοί δασμοί στις εξαγωγές της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία·

μια πιο ανοιχτή αγορά υπηρεσιών της Νέας Ζηλανδίας σε βασικούς τομείς όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, οι θαλάσσιες μεταφορές και οι υπηρεσίες παράδοσης·

•μη διακριτική μεταχείριση των επενδυτών της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία·

βελτιωμένη πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ στις δημόσιες συμβάσεις της Νέας Ζηλανδίας για αγαθά, υπηρεσίες, έργα και συμβάσεις παραχώρησης έργων·

•ειδικό κεφάλαιο για τη διευκόλυνση των εξαγωγών μικρών επιχειρήσεων·

•σημαντική μείωση των απαιτήσεων συμμόρφωσης και των σχετικών διαδικασιών.

Πρακτικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους εξαγωγείς της ΕΕ να αξιοποιήσουν αυτές τις νέες ευκαιρίες διατίθενται στη σελίδα Access2Markets της Επιτροπής.

Ιστορικό

Οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 και ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου 2022, όταν η συμφωνία ανακοινώθηκε από την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν και, στη συνέχεια, την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας κ. Άρντερν. Η συμφωνία υπεγράφη από τα δύο μέρη στις 9 Ιουλίου 2023. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε στις 22 Νοεμβρίου 2023, ενώ στις 27 Νοεμβρίου 2023 ακολούθησε η έκδοση απόφασης για τη σύναψη της συμφωνίας από το Συμβούλιο. Η Νέα Ζηλανδία ολοκλήρωσε τη διαδικασία κύρωσής της στις 25 Μαρτίου 2024.

 

Εττικέτες:
εξαγωγές προϊόντα ΕΕ