Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για τα νέα Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ-  Έως 12 Μαΐου 2024 η προθεσμία.

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ αναγνωρίζουν διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων που έχουν δημιουργήσει καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα έργα, τα οποία και προσφέρουν πραγματική προστιθέμενη αξία για την παραγωγή και κατανάλωση βιολογικών τροφίμων.

Η τελετή απονομής των βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής.

Τα βραβεία βιολογικής παραγωγής της ΕΕ διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, τις COPA-COGECA και τον IFOAM Organics Ευρώπη, με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου στην κριτική επιτροπή.

Οκτώ βραβεία θα δοθούν σε επτά κατηγορίες:

Καλύτερος βιοκαλλιεργητής (γυναίκα και άνδρας)

Καλύτερη βιολογική περιοχή

Καλύτερη βιολογική πόλη

Καλύτερη βιολογική "βιολογική περιοχή"

Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων

Καλύτερος λιανοπωλητής βιολογικών τροφίμων

Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο / υπηρεσία φαγητού

Κάθε φορέας ή ίδρυμα της ΕΕ κατά μήκος της αξιακής αλυσίδας των βιολογικών προϊόντων με αξιόλογο έργο που συμβάλλει στη μεγαλύτερη οικονομική προσιτότητα και/ή προσβασιμότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ μπορεί να υποβάλει αίτηση.

Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τους βιοκαλλιεργητές, τις βιολογικές περιοχές ή τις επιχειρήσεις στην αλυσίδα βιολογικών τροφίμων με μοναδική προσέγγιση, αλλά και τις πόλεις ή τις περιφέρειες που σερβίρουν βιολογικά γεύματα σε ασθενείς ή μαθητές ή προωθούν με άλλο τρόπο τη βιολογική παραγωγή.

Αιτήσεις σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ γίνονται δεκτές μέσω ηλεκτρονικού εντύπου έως τις 12 Μαΐου 2024.

Οι επιλέξιμες αιτήσεις θα εξεταστούν από την κριτική επιτροπή των βραβείων βιολογικής παραγωγής της ΕΕ με βάση τα κριτήρια της αριστείας, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της δυνατότητας αναπαραγωγής του έργου αλλού στην ΕΕ. Οι νικητές θα συμβάλουν στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη βιολογική παραγωγή στην ΕΕ.

Η βιολογική γεωργία προστατεύει το περιβάλλον και το κλίμα μας, τη βιοποικιλότητα και την καλή διαβίωση των ζώων μας. Με την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας με χαμηλό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, η βιολογική γεωργία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων για την ΕΕ.

Το 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σχέδιο δράσης για τη στήριξη της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς βιολογικών τροφίμων και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιολογικής παραγωγής σύμφωνα με τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να καθορίσουν εθνικές τιμές-στόχους για τη βιολογική γεωργία και να είναι γενικά φιλόδοξα όσον αφορά τη βιολογική παραγωγή στα Στρατηγικά Σχέδια για την ΚΑΠ και στα εθνικά σχέδια δράσης τους για τη βιολογική παραγωγή. Από τον Ιανουάριο του 2023, η Κοινή Γεωργική Πολιτική παρέχει αυξημένη χρηματοδοτική στήριξη για τη μετατροπή και τη διατήρηση της βιολογικής γεωργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης, υπογραμμίζοντας την ισχυρή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής στον τομέα.

 

Εττικέτες:
ΕΕ βιολογικά