Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Νεάπολης παρουσιάζει προϊόντα και επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τον πραγματικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας. Η Ένωση Αγρινίου και ο Α.Σ. «Αχελώος» στο πλευρό των μαθητών.10815923_10152817917430985_939689564_n

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2014-15, στα πλαίσια των σχολικών προγραμμάτων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο Γυμνάσιο Νεάπολης συγκροτήθηκε Περιβαλλοντική ομάδα 46 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών και υλοποιεί πρόγραμμα με τίτλο:

''ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑΣ''

Η ομάδα μελετά τα τοπικά  γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα με στόχο να γνωρίσει τον πλούτο της Αιτωλοακαρνάνικης γης και να υιοθετήσει την παραγωγή και κατανάλωση τοπικών προϊόντων σαν μέσο ευημερίας στα πλαίσια της αειφορίας.

Η μελέτη αφορά δύο άξονες :

Α) Την καταγραφή  τοπικών προϊόντων, τη συμβολή τους στην πολιτισμική μας ταυτότητα, μέσω των ηθών και εθίμων που σχετίζονται με αυτά και την ανάδειξη της διατροφικής αξίας τους.

Β) Τη μελέτη της παραγωγής, συντήρησης, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης  των  προϊόντων με στόχο την προώθηση λύσεων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζουν την αυτάρκεια της τοπικής κοινωνίας.

Στην κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφική Αιτωλοακαρνανία η δύναμή της είναι ο Αχελώος που εδώ και χιλιάδες χρόνια γονιμοποιεί τον τόπο μας και συμβάλλει στη δημιουργία ενός μοναδικού οικοσυστήματος, με εξαιρετικό μικροκλίμα, που είναι ιδανικό για μια σειρά από αγροτικές καλλιέργειες. Στην Αιτωλοακαρνανία για περισσότερα από 400 χρόνια ο καπνός ήταν η κύρια καλλιέργεια. Στα 1668 ο Τούρκος περιηγητής Evliya Celebi, περιέγραψε τα πλατύφυλλα καπνά το Ζαπαντιού. Τα φημισμένα καπνά «τσεμπέλια Αγρινίου» διοχετεύονταν στην εσωτερική αγορά και τα εκλεκτά καπνά της ποικιλίας «μυρωδάτα Αγρινίου» εξάγονταν στην Αίγυπτο. Όμως, εξαιτίας παγκόσμιων εξελίξεων, εδώ και 15 χρόνια, κρίθηκε αναγκαία η αντικατάσταση του καπνού από  νέες καλλιέργειες.

Σήμερα στον τόπο μας καλλιεργούνται ελιές,  αραβόσιτος, ρύζι, όσπρια, εσπεριδοειδή, σπαράγγια, κηπευτικά,  δαμάσκηνα, ακτινίδια, κτηνοτροφικά φυτά, κ.α. Την ίδια στιγμή ο νομός πρωταγωνιστεί στην αιγοπροβατοτροφία , την παραγωγή γάλακτος και χοιρινού κρέατος και τελευταία στη βοοτροφία. Ο νομός καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην εγχώρια Βιολογική Κτηνοτροφία με προϊόντα ΠΟΠ τη Φέτα και  την Κεφαλογραβιέρα .

Κατ αρχάς η ομάδα ,θέλοντας να ενημερωθεί η ίδια και ταυτόχρονα  να προβάλλει την παραγωγή των τοπικών προϊόντων, αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με αυτά, αποφάσισε την έκδοση ημερολογίου, αφιερωμένο στο ''ΠΑΡΑΓΕΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ''.

Οι μαθητές επιδιώκοντας να αποκτήσουν άμεση επαφή με την παραγωγή, την επεξεργασία και την τυποποίηση των τοπικών προϊόντων, απευθύνθηκαν σε συνεταιριστικούς φορείς  και ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν και κατ’ αρχάς έγιναν χορηγοί αυτού του ημερολογίου, ενώ παράλληλα  προγραμματίστηκε μαζί  τους ''συνεργασία'' καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος. Η Ένωση Αγρινίου υποστήριξε ένθερμα την όλη προσπάθεια, παρέχοντας πληροφορίες για τα προϊόντα του τόπου μας, αλλά και διαθέτοντας τις εγκαταστάσεις των εργοστασίων και των μονάδων παραγωγής  για βιωματική μάθηση αυτών των πληροφοριών και εργαστηριακή άσκηση, μέσα από προγραμματισμένες επισκέψεις της ομάδας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα εκπληκτικής αισθητικής ημερολόγιο, με χρήσιμες πληροφορίες για βασικά προϊόντα της περιοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγρινίου συγχαίρει τους μαθητές και τους καθηγητές τους και δηλώνει την απόφασή του να υποστηρίξει με την ίδια θέρμη κάθε ανάλογη προσπάθεια, που θα αποσκοπεί στην ανάδειξη της Αιτωλοακαρνανικής γης και του μεγάλου της θησαυρού.