Επιστημονική έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αξιολογεί τους παράγοντες κινδύνου για πιθανή πανδημία και τα σχετικά μέτρα μετριασμού.

 

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ορισμένα είδη εκτρεφόμενων γουνοφόρων ζώων (π.χ. βιζόν ή αλεπούδες), τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους ιούς της γρίπης, ως πιθανοί παράγοντες εξάπλωσης. Αν και η μετάδοση από θηλαστικό σε θηλαστικό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, τα άγρια θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ξενιστές - γέφυρες μεταξύ άγριων πτηνών, κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.

Τα ζώα συντροφιάς, όπως οι γάτες, που ζουν σε νοικοκυριά και έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους μπορούν επίσης να αποτελέσουν δυνητικό μέσο μετάδοσης.

Η γεωργία σε περιοχές πλούσιες σε υδρόβια πτηνά με υπαίθρια παραγωγή ή/και χαμηλή βιοασφάλεια μπορεί να διευκολύνει την εισαγωγή του ιού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την περαιτέρω εξάπλωσή του.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή διαδραματίζουν πρόσθετο ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης, επειδή μπορούν να επηρεάσουν την οικολογία και τη δημογραφία των άγριων πτηνών και έτσι να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ασθένεια με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν οι ειδικοί.

Μείωση κινδύνου

Οι αρχές από διάφορους τομείς θα πρέπει να συνεργαστούν με την προοπτική της προσέγγισης «Μία υγεία» για να περιορίσουν την έκθεση των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, σε ιούς γρίπης.

Η επιτήρηση των ζώων και των ανθρώπων θα πρέπει να ενισχυθεί, σε συνδυασμό με τη γονιδιωματική ανάλυση και την ανταλλαγή δεδομένων αλληλουχίας. Στις εκμεταλλεύσεις, η βιοασφάλεια θα πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να αποτρέπεται η επαφή των ζώων με τη λοίμωξη και η εξάπλωσή της.

Επόμενα βήματα

Έως το τέλος του έτους, η EFSA και το ECDC θα δημοσιεύσουν Επιστημονική γνώμη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί μια πιθανή πανδημία γρίπης με καθοδήγηση προς τους διαχειριστές κινδύνου για τη μείωση του κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία.

Εττικέτες:
EFSA κτηνιατρικά