Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για την παράταση των μέτρων ελευθέρωσης του εμπορίου για την Ουκρανία ενόψει του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Η προσωρινή αναστολή των εισαγωγικών δασμών και των ποσοστώσεων στις ουκρανικές γεωργικές εξαγωγές προς την ΕΕ θα ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος, έως τις 5 Ιουνίου 2025, για τη στήριξη της Ουκρανίας εν μέσω του συνεχιζόμενου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας.

Η Επιτροπή μπορεί να αναλάβει ταχεία δράση και να επιβάλει οποιαδήποτε μέτρα κρίνει αναγκαία σε περίπτωση σημαντικής διαταραχής στην αγορά της ΕΕ ή στις αγορές μιας ή περισσότερων χωρών της ΕΕ λόγω ουκρανικών εισαγωγών.

Ο κανονισμός προβλέπει επίσης ένα φρένο έκτακτης ανάγκης για ιδιαίτερα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα, δηλαδή τα πουλερικά, τα αυγά και τη ζάχαρη.

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν την επέκταση αυτού του καταλόγου, ώστε να συμπεριλάβει τη βρώμη, τον αραβόσιτο, το πλιγούρι και το μέλι.

Έλαβαν επίσης σταθερές δεσμεύσεις από την Επιτροπή να αναλάβουν δράση σε περίπτωση αύξησης των ουκρανικών εισαγωγών σιταριού.

Η περίοδος αναφοράς για την ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης θα είναι το 2022 και το 2023, πράγμα που σημαίνει ότι εάν οι εισαγωγές αυτών των προϊόντων υπερβούν τους μέσους όγκους αυτών των δύο ετών, θα επιβληθούν εκ νέου δασμοί.

Οι διαπραγματευτές του ΕΚ εξασφάλισαν επίσης ότι η Επιτροπή θα ενεργούσε ταχύτερα - εντός 14 ημερών αντί για 21 ημερών - εάν επιτυγχάνονταν επίπεδα ενεργοποίησης για τις αυτόματες διασφαλίσεις.

Εττικέτες:
ΕΕ προϊόντα