H ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», κατά την οποία διαπιστώθηκε πως δεν συγκαταλέγονται οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στους ωφελούμενους του εν λόγω προγράμματος.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Με αφορμή την προκήρυξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», προς μεγάλη μας έκπληξη και απογοήτευση παρατηρήσαμε ότι, αντίθετα με ότι είχε προκριθεί, δεν συγκαταλέγονται οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί στους ωφελούμενους του εν λόγω προγράμματος,

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε το Προεδρείο της ΕΘ.Ε.Α.Σ. με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 13 Φεβρουαρίου 2024, ο ίδιος εκδήλωσε το ενδιαφέρον του, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη πρόσβασης των Συνεταιρισμών στις ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας.

Ως εκ τούτου, ζητήθηκε στη συνάντηση από την ΕΘ.Ε.Α.Σ. να καταγράψει τις ανάγκες των Συνεταιρισμών σε ΑΠΕ, ώστε να εξεταστεί από τους αρμόδιους υπουργούς η κατά τόπους δυνατότητα κατανομής και πρόσβασης στο δίκτυο για ισχύ ΑΠΕ έως 50 MW. Η σχετική λίστα ενδιαφέροντος των Συνεταιρισμών μαζί με τη χωρική κατανομή των αιτημάτων που εντός του ορίου των 50 MW εστάλη έγκαιρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Επιπλέον, για τη συγκέντρωση των ως άνω στοιχείων είχε ενημερωθεί και το υπουργείο σας, κατά τη σύσκεψη που έλαβε χώρα μεταξύ της υφυπουργού, κας. Αλεξάνδρας Σδούκου και του Προεδρείου της ΕΘ.Ε.Α.Σ. στις 22 Φεβρουαρίου 2024, με θέμα τις ανάγκες των αγροτών και των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ.

Ειδικότερα, τις συγκεκριμένες ανάγκες σας τις έχουμε ήδη κοινοποιήσει με την υπ’ αριθμ. 42/5-3-2024 επιστολή μας σχετικά με την «Κατανομή 50 MW για τις ανάγκες Αγροτικών Συνεταιρισμών σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο πλαίσιο του θετικού μέτρου “Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι».

Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τα παραπάνω παρακαλούμε, όπως προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες για την άμεση αποκατάσταση του κρίσιμου αυτού ζητήματος και να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής των συνεταιρισμών στο μέτρο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι» πριν λήξει η προθεσμία υποβολής των αιτημάτων.

Το θέμα αυτό είναι κρίσιμο γιατί  δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω στήριξης των αγροτών και των Συνεταιρισμών για τη μείωση του κόστους ενέργειας στην προσπάθεια που κάνουν για την επίτευξη καλύτερου εισοδήματος και οικονομικών αποτελεσμάτων, συμβάλλοντας παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος».