Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι.

Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους.

Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο, σήμερα, Παρασκευή (29/03), η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα, που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη.

 

Εττικέτες:
ΕΘΕΑΣ κτηνοτροφία