Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε επίσημα κανονισμό για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, απλουστεύοντας παράλληλα τη διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων.

 

Ο κανονισμός θα αποφέρει απτά οφέλη στην αγροτική οικονομία και θα διαφυλάξει τη γαστρονομική κληρονομιά της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μεταξύ των βελτιώσεων στο υπάρχον σύστημα GI είναι οι εξής:

▪ ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών, παρέχοντάς τους εξουσίες και αρμοδιότητες για τη διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων τους, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους σε δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία

▪ δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που ορίζεται από γεωγραφική ένδειξη

▪ επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως γεωγραφικών ενδείξεων

▪ μεγαλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέα που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού

Για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποίησης για τα ονόματα τομέα.

▪ μεγαλύτερη προστασία της ονομασίας γεωγραφικής ένδειξης που περιγράφει ένα συστατικό όταν χρησιμοποιείται στην ονομασία συγγενούς επεξεργασμένου τροφίμου

Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να κοινοποιούνται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

Ο κανονισμός θα υπογραφεί και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

 

Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας που προστατεύουν τις ονομασίες προϊόντων με ειδικά χαρακτηριστικά ή ιδιότητες ή συγκεκριμένη φήμη και τα οποία συνδέονται με την περιοχή παραγωγής τους.

Τα προϊόντα αυτά προστατεύονται από αντιγραφή ή απάτη, ενώ το γεωγραφικό σύστημα εγγυάται ότι έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με υψηλά πρότυπα στην περιοχή προέλευσής τους.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ οι ονομασίες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Διάσημα παραδείγματα περιλαμβάνουν Parmigiano Reggiano, σαμπάνια, ελιές Καλαμών, πολωνική βότκα, Queso Manchego και γραβιέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που δίνουν έμφαση στις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων TSG είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

Αυτά τα συστήματα ποιότητας παρέχουν στους παραγωγούς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επιτρέποντάς τους να εμπορεύονται καλύτερα τα προϊόντα τους και να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, μεταξύ άλλων με τη στήριξη τοπικών ομάδων παραγωγών.

Εττικέτες:
τρόφιμα ΕΕ αγρότες