600 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας στους τομείς της αγροοικολογίας και της υγείας και καλής μεταχείρισης των ζώων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι συνδεδεμένες χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη χρηματοδότηση δύο σημαντικών συμπράξεων έρευνας και καινοτομίας σε βασικούς τομείς της γεωργικής παραγωγής.

Θα εργαστούν κατά την επόμενη επταετία για την αγροοικολογία, την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, βασικά ζητήματα για τη βιώσιμη γεωργία και τα συστήματα τροφίμων.

Η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την αγροοικολογία και η ευρωπαϊκή σύμπραξη για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων δρομολογούνται στο πλαίσιο του προγράμματος-πλαισίου της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία «Ορίζων Ευρώπη», μετά από διαδικασία συνδημιουργίας αρκετών ετών με στενή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι συμπράξεις αυτές θα φέρουν σε επαφή χρηματοδοτικούς οργανισμούς, ερευνητικά ιδρύματα, εργαστήρια, πανεπιστήμια, βιομηχανικούς εταίρους και άλλους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς από κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την προώθηση της έρευνας και τη δημιουργία έτοιμων προς χρήση καινοτομιών.

Αυτά θα περιλαμβάνουν συστήματα υποστήριξης αποφάσεων, μεθόδους και εργαλεία για την παρακολούθηση και τη μέτρηση της επίδρασης των γεωργικών πρακτικών μακροπρόθεσμα, προϊόντα και υπηρεσίες όπως τα υποψήφια εμβόλια και ανάπτυξη ικανοτήτων.

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα καλύψει έως και το 50% του κόστους αυτών των δύο συμπράξεων, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει συνολικά σε 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το άλλο μισό θα καλυφθεί από τα μέλη της κοινοπραξίας των συμπράξεων.

Αυτό υπογραμμίζει τη δέσμευση της ΕΕ να παράγει συγκεκριμένες λύσεις για τις προκλήσεις βιωσιμότητας στον γεωργικό τομέα και την ικανότητα κινητοποίησης εταίρων στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Αυτό δημιουργεί επίσης συνέργειες και προωθεί οικονομίες κλίμακας.

Οι ευρωπαϊκές συμπράξεις αποτελούν μέσα για την ευθυγράμμιση των ερευνητικών προγραμμάτων της ΕΕ και των συμμετεχουσών χωρών. Και οι δύο συμπράξεις έχουν αναπτύξει στρατηγικά θεματολόγια έρευνας και καινοτομίας, η οποία θα υλοποιηθεί μέσω προγραμμάτων εργασίας με συγκεκριμένες δράσεις.

Η έρευνα και η καινοτομία για την προώθηση της αγροοικολογίας βρίσκονται στο επίκεντρο

Η σύμπραξη για την αγροοικολογία δεσμεύεται να συνοδεύει τους γεωργούς και όλους τους άλλους παράγοντες της αγροδιατροφικής αλυσίδας στη μετάβαση προς βιώσιμα συστήματα γεωργίας και τροφίμων.

Ευθυγραμμισμένη με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η σύμπραξη θα στηρίξει τους γεωργούς με γνώσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν, για παράδειγμα, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν τις γεωργικές πρακτικές που απαιτούνται στο συγκεκριμένο πλαίσιό τους για την ελαχιστοποίηση της χρήσης εξωτερικών εισροών, την αύξηση της διαφοροποίησης και τη μεγιστοποίηση της παροχής οικοσυστημικών υπηρεσιών από τη γεωργική δραστηριότητα.

Η εταιρική σχέση πρόκειται να δημιουργήσει και να υποστηρίξει ένα δίκτυο ζωντανών εργαστηρίων και ερευνητικών υποδομών και θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επιτάχυνση της υιοθέτησης της αγροοικολογίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα προωθήσει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ χωρών και περιφερειών, θα στηρίξει τον διάλογο επιστήμης-πολιτικής και θα προσφέρει έτοιμες προς υιοθέτηση πρακτικές για τους γεωργούς.

Η έρευνα για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία

Η σύμπραξη για την υγεία και την καλή διαβίωση των ζώων είναι αφιερωμένη στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, αναπτύσσοντας νέες μεθοδολογίες και προϊόντα για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση λοιμωδών νόσων των ζώων, όπως εργαλεία για την υποστήριξη της αξιολόγησης των κινδύνων από νόσους· προϊόντα όπως διαγνωστικά, υποψήφια εμβόλια.

Θα συμβάλει στη βελτίωση της καλής μεταχείρισης των ζώων, για παράδειγμα διερευνώντας επιλογές για πιο φιλικά προς την καλή διαβίωση συστήματα παραγωγής ή προωθώντας εργαλεία που βοηθούν τους γεωργούς να παρακολουθούν την καλή μεταχείριση των ζώων τους. Με τον τρόπο αυτό, θα στηρίξει περαιτέρω έναν βιώσιμο τομέα ζωικής παραγωγής.

Η σύμπραξη θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία καταπολεμώντας τις μεταδοτικές νόσους των ζώων που ενέχουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, παρέχοντας λύσεις για τη μείωση της χρήσης αντιμικροβιακών ουσιών ή προσφέροντας εναλλακτικές λύσεις.

Θα προωθήσει επίσης τον αποτελεσματικό συντονισμό της έρευνας και της καινοτομίας όσον αφορά την υγεία των ζώων, τη δημόσια υγεία και τις περιβαλλοντικές πτυχές για την αντιμετώπιση σύνθετων προκλήσεων που θέτουν οι μεταδοτικές νόσους των ζώων.