Η απόφαση της ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πρωτόγνωρη. Είναι συνήθης και έχει εφαρμοσθεί επανειλημμένως σε κράτη μέλη και στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν.

Δεν εφαρμόζεται για το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης για να βελτιωθούν αδυναμίες που παρατηρήθηκαν στην εφαρμογή τους και μόνο για ένα 12μηνο.

Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο διευκρινίζει ότι εποπτικό όργανο δεν είναι κάποια ξένη αρχή, αλλά η αρμόδια αρχή διαπίστευσης του ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδιο θεσμικό εποπτικό όργανο.

Επίσης με επιστολή της η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της ΕΕ προτείνει οι λογαριασμοί του Οργανισμού Πληρωμών GR01 – Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου για Κοινοτικές Ενισχύσεις Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) – που αφορούν στο οικονομικό έτος 2023, να οδηγηθούν για εκκαθάριση, πριν από τις 31 Μαΐου 2024.  

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αυτή η εξέλιξη στην πράξη δικαιώνει την πολιτική του υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, για εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ και αντιμετώπιση σε μόνιμη και υγιή βάση των συσσωρευμένων προβλημάτων που προέκυψαν από παρελθόντα έτη.

Σε άλλο σημείο, το ΥπΑΑΤ σημειώνει ότι η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση είναι απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στους αγρότες.

 

Εττικέτες:
ΥπΑΑΤ ΟΠΕΚΕΠΕ