Οι διεθνείς τιμές για τη ζάχαρη και τα φυτικά έλαια οδηγούν τον δείκτη τιμών τροφίμων του FAO χαμηλότερα.

 

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, το σημείο αναφοράς για τις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, μειώθηκε τον Ιανουάριο, κατά μέσο όρο 124,9 μονάδες κατά τη διάρκεια του μήνα (μείωση κατά 1,6% από το επίπεδο του Δεκεμβρίου). Η πτώση οφείλεται στη σημαντική μείωση των διεθνών τιμών για τα φυτικά έλαια και τη ζάχαρη, ανέφερε  ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου προϊόντων διατροφής που διαπραγματεύονται παγκοσμίως, ήταν 6,2% υψηλότερος από το αντίστοιχο επίπεδό του πριν από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε 22,0% κάτω από το ανώτατο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 6,8% από τον Δεκέμβριο και κατά 18,5% από το επίπεδο του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω των βελτιωμένων προοπτικών παγκόσμιας προσφοράς ως αποτέλεσμα των γενικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία και της απόφασης της ινδικής κυβέρνησης να επαναλάβει τις εξαγωγές ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 5,6% από τον προηγούμενο μήνα, αντιστρέφοντας την πρόσφατη αύξηση, αν και παρέμεινε 24,9% υψηλότερος από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η μείωση τον Ιανουάριο οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές των φοινικελαίων και κραμβελαίων, ενώ οι τιμές των σογιέλαιου και ηλιελαίων παρέμειναν σταθερές.

Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO μειώθηκε επίσης κατά 1,4% τον Ιανουάριο, καθώς οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές κρέατος προβάτων, χοίρων και πουλερικών αντιστάθμισαν την αύξηση των τιμών του βοείου κρέατος.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 0,3% από τον Δεκέμβριο, αλλά παρέμεινε 6,9% κάτω από το επίπεδο του Ιανουαρίου 2024. Οι τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν μόνο ελαφρά, ενώ οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των προβλέψεων αποθεμάτων για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 4,7% τον Ιανουάριο εν μέσω άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO αυξήθηκε κατά 2,4% από τον Δεκέμβριο και αυξήθηκε κατά 20,4% από το επίπεδο του Ιανουαρίου 2024. Η άνοδος οφείλεται στη μηνιαία αύξηση κατά 7,6% των διεθνών τιμών τυριού, η οποία αντιστάθμισε τις μειώσεις στις τιμές του βουτύρου και του γάλακτος σε σκόνη.

Νέες προβλέψεις για τις μεγάλες καλλιέργειες δημητριακών το επόμενο έτος 

Ο FAO δημοσίευσε επίσης μια νέα ενημέρωση προσφοράς και ζήτησης δημητριακών, με νέες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις καλλιέργειας το 2025.

Η χειμερινή περίοδος φύτευσης σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν αυξημένη σπορά στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο και μείωση στη Ρωσική Ομοσπονδία, όλα επηρεασμένα από τις καιρικές συνθήκες.

Οι συγκομιδές αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2025, με τις πρώτες ενδείξεις να υποδηλώνουν βελτιωμένες αποδόσεις στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, ενώ οι υψηλές τιμές αραβοσίτου έχουν οδηγήσει σε αύξηση των φυτεύσεων στη Νότια Αφρική.

Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2024/25, που τώρα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 0,9% σε 2.869 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της υψηλότερης αναμενόμενης χρήσης αραβοσίτου για ζωοτροφές.

Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 2,2% μέχρι το τέλος των εποχών το 2025, κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής συρρίκνωσης των αποθεμάτων αραβοσίτου στο UniΠολιτείες της Αμερικής. Η παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση το 2024/25 αναμένεται να μειωθεί, αλλά να παραμείνει σε «άνετο επίπεδο» 29,8%.

Το διεθνές εμπόριο σιτηρών το 2024/25 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 5,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε 483,5 εκατομμύρια τόνους, κυρίως λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από την Κίνα για κριθάρι, αραβόσιτο και σιτάρι.

Ο FAO αναθεώρησε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή το 2024, μειώνοντάς την σε λίγο κάτω από 2.841 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας πτώση 0,6% από το 2023. Η νέα πρόβλεψη αντανακλά μια σημαντική μείωση της παραγωγής αραβοσίτου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η πίεση υγρασίας στα τέλη της σεζόν περιόρισε τις αποδόσεις.

Ταυτόχρονα, οι επίσημες εκτιμήσεις παραγωγής ρυζιού στην Κίνα, το Μάλι, το Νεπάλ και το Βιετνάμ ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες, με αποτέλεσμα μια νέα παγκόσμια πρόβλεψη παραγωγής ρυζιού 539,4 εκατομμυρίων τόνων το 2024/25, ετήσια αύξηση 0,9% και υψηλό όλων των εποχών.

Εττικέτες:
FAO παραγωγή τρόφιμα