Όπως ανακοινώθηκε στις προτάσεις της για τη μείωση της επιβάρυνσης προς τους γεωργούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί σήμερα διαδικτυακή έρευνα για να συγκεντρώσει άμεσα τις απόψεις των γεωργών της ΕΕ. 

Η έρευνα θα διαρκέσει από τις 7 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου και θα θέσει σύντομες ερωτήσεις, διαθέσιμες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ, όπως, για παράδειγμα:

• Πόσος χρόνος αφιερώνεται κάθε χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται με την εφαρμογή της βοήθειας και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων;

• Χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για την παροχή φωτογραφιών με γεωγραφική ετικέτα;

• Πώς αξιολογούν την πολυπλοκότητα των διαφόρων διαδικασιών και κανόνων που εφαρμόζονται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις;

• Χρησιμοποίησαν εξωτερική βοήθεια για την προετοιμασία της αίτησης ενίσχυσης της ΚΓΠ το 2023;

Οι απαντήσεις που θα δώσουν οι γεωργοί θα παράσχουν πολύτιμη ανατροφοδότηση για την κατανόηση των κύριων πηγών ανησυχίας τους.

Για να συμμετέχετε στη Διαδικτυακή έρευνα, πιέστε ΕΔΩ.

 

Η έρευνα θα συμβάλει στον εντοπισμό των πηγών διοικητικού φόρτου και πολυπλοκότητας που απορρέουν από τους κανόνες της ΚΑΠ, καθώς και από άλλους κανόνες για τα τρόφιμα και τη γεωργία, τόσο σε σχέση με την εφαρμογή τους σε εθνικό επίπεδο όσο και με τις υποχρεώσεις καταγραφής και υποβολής εκθέσεων που συνδέονται με αυτούς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν μέχρι τα μέσα Απριλίου. Παράλληλα, θα οργανωθούν συνεντεύξεις με οργανώσεις γεωργών για να συμπληρωθεί η εικόνα.

Η έρευνα αυτή θα παράσχει μέχρι το καλοκαίρι μια σαφέστερη εικόνα των κυριότερων διοικητικών εμποδίων που αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι γεωργοί. Τα αποτελέσματά της θα συμπεριληφθούν σε λεπτομερέστερη ανάλυση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο του 2024, με στόχο την αποσαφήνιση των πηγών πολυπλοκότητας για τους γεωργούς: επίπεδο ΕΕ, εθνικό επίπεδο, ΚΑΠ και άλλες απαιτήσεις και πολιτικές.

Από την αρχή του έτους, η Επιτροπή έχει παράσχει ταχείες και συγκεκριμένες δράσεις για την ελάφρυνση της πίεσης που αισθάνονται επί του παρόντος οι γεωργοί της ΕΕ. Στις 12 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή ενέκρινε τη μερική παρέκκλιση από τους κανόνες για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση (ΚΓΠΚ 8) που ζήτησαν οι γεωργοί και πολλά κράτη μέλη. Ενόψει του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της 26ης Φεβρουαρίου, η Επιτροπή διαβίβασε στη βελγική Προεδρία σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων ως βάση για συζητήσεις και κοινές δράσεις με τις χώρες της ΕΕ.

Η σημερινή έρευνα συγκαταλέγεται μεταξύ των βραχυπρόθεσμων δράσεων που ανακοινώθηκαν, παράλληλα με την απλούστευση ορισμένων ελέγχων και την αποσαφήνιση της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων. Έχουν ήδη διεξαχθεί συζητήσεις σχετικά με αυτά τα δύο τελευταία σημεία με τα κράτη μέλη.

Έως τα μέσα Μαρτίου, η Επιτροπή θα υποβάλει περαιτέρω προτάσεις σχετικά με τις μεσοπρόθεσμες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν, καθώς και τις δράσεις για τη βελτίωση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Εττικέτες:
ΕΕ έρευνα αγρότες ΚΑΠ