Το έργο CLIMED-FRUIT διοργανώνει ένα διαδικτυακό συνέδριο στις 12-13 Μαρτίου με επίκεντρο την αύξηση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή μέσω καινοτόμων πρακτικών για πολυετείς καλλιέργειες.

Το έργο CLIMED-FRUIT του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» στοχεύει στη συλλογή, μετάφραση και διάδοση νέων γνώσεων που ενδέχεται να αυξήσουν την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή στην καλλιέργεια αμπέλων, ελιών, εσπεριδοειδών και άλλων πολυετών καλλιεργειών που χαρακτηρίζουν την περιοχή της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα του διαδικτυακού σεμιναρίου περιλαμβάνει πολυάριθμα αποτελέσματα και καινοτόμες λύσεις που αναπτύχθηκαν από επιχειρησιακές ομάδες και ερευνητικά κέντρα από όλη την Ευρώπη.

Τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν:

• αξιοποίηση της φυτικής ποικιλότητας,

• διατήρηση του εδάφους και αποθήκευση άνθρακα,

• προσαρμογή των οργανισμών στην κλιματική αλλαγή,

• διατήρηση της βιοποικιλότητας,

• διαχείριση των κλιματικών κινδύνων,

• βελτίωση της ανθεκτικότητας των φυτών,

• διαχείριση της αυξανόμενης πίεσης των ασθενειών,

• διατήρηση του εδάφους και αποθήκευση άνθρακα και

καινοτόμες πρακτικές για τη διαχείριση του υδατικού στρες και την ξηρή γεωργία.

Δείτε το πρόγραμμα και εγγραφείτε δωρεάν

Περισσότερες πληροφορίες για το CLIMED-FRUIT:

Η περιοχή της Μεσογείου είναι η ευρωπαϊκή περιοχή που αντιμετωπίζει τις ισχυρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων ακραίων θερμικών φαινομένων, της ξηρασίας, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ζήτησης νερού.

Οι πολυετείς καλλιέργειες φρούτων (π.χ. αμπέλι, ελιά, αβοκάντο, κεράσια, λεμόνια) αντιπροσωπεύουν μια σημαντική χερσαία έκταση αυτής της περιοχής και αντιμετωπίζουν σήμερα την κλιματική αλλαγή. Οι γεωργοί αλλάζουν ή προσαρμόζουν ανάλογα τις πρακτικές τους, αλλά ορισμένες πρακτικές δεν καταφέρνουν να διασχίσουν τα εδαφικά σύνορα ή παραμένουν περιορισμένες σε έναν συγκεκριμένο γεωργικό τομέα.

Το CLIMED-FRUIT στοχεύει να μοιραστεί αυτή τη νέα τεχνογνωσία, που συλλέχθηκε από διαφορετικές επιχειρησιακές ομάδες σε όλη την Ευρώπη, για καλύτερη προσαρμογή και μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

Οι γενικοί στόχοι είναι:

Κλιμάκωση των τοπικών λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο ΕΕ.

Διεύρυνση των γνώσεων σχετικά με τις έτοιμες προς χρήση πρακτικές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Βελτίωση της κατανόησης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των διαθέσιμων λύσεων για τον μετριασμό τους.

• Υποστήριξη του στόχου να καταστεί η Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

CLIMED-FRUIT ξεκίνησε το έτος 2022. Πρόκειται για ένα από τα πολλά θεματικά δίκτυα σε επίπεδο ΕΕ που δημιουργήθηκαν για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών από τις επιχειρησιακές ομάδες EIP-AGRI σε διασυνοριακό επίπεδο, με σκοπό την ευρύτερη υιοθέτηση καινοτόμων αποτελεσμάτων.