Το 2023, τα συνολικά αλιεύματα ιχθύων της ΕΕ εκτιμήθηκαν σε 3,3 εκατομμύρια τόνους ζώντος βάρους, από τις 7 θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από τις στατιστικές της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίστηκε η πτωτική τάση των αλιευμάτων, από τότε που αλιεύθηκαν 4,6 εκατομμύρια τόνοι το 2018.

Ο αλιευτικός στόλος της Ισπανίας αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο όλων των αλιευμάτων της ΕΕ το 2023 (21%, 698.000 τόνοι), ακολουθούμενος από τη Δανία (15%, 495.000 τόνους) και τη Γαλλία (14%, 470.000 τόνους).

Σύνολο δεδομένων προέλευσης: fish_ca_main 

 

Περίπου το 72% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ατλαντικού. Τα βασικά είδη που αλιεύθηκαν στην περιοχή αυτή ήταν η ρέγγα (18%), το προσφυγάκι (16%), η παπαλίνα (13%) και το σκουμπρί (10%). Περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού ζώντος βάρους των αλιευμάτων της ΕΕ στην περιοχή αυτή αλιεύθηκε από τον αλιευτικό στόλο της Δανίας (21%), ακολουθούμενο από τη Γαλλία (15%) και την Ισπανία (11%).

Σχεδόν το 10% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο, όπου τα κύρια είδη που αλιεύθηκαν ήταν σαρδέλες (19%) και αντσούγιες (18%). Ο ιταλικός στόλος απορρόφησε το 37% των αλιευμάτων της ΕΕ στην περιοχή αυτή, ακολουθούμενος από την Ελλάδα (20%), την Κροατία (18%) και την Ισπανία (17%).

Τα αλιεύματα στην περιοχή του Δυτικού Ινδικού Ωκεανού αντιπροσώπευαν το 6% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα (94%) του συνολικού ζώντος βάρους που αλιεύθηκε από τον αλιευτικό στόλο της ΕΕ ήταν τόνος, ιδίως παλαμίδα και κιτρινόπτερος τόνος. Περίπου τα δύο τρίτα των αλιευμάτων της ΕΕ στην περιοχή αλιεύθηκαν από τον στόλο της Ισπανίας (68%), ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα από τη Γαλλία (30%).

Σύνολα δεδομένων προέλευσης: fish_ca_mainfish_ca_atl27fish_ca_atl34fish_ca_atl37 και fish_ca_ind51

 

Ένα άλλο 6% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε στην περιοχή του Κεντροανατολικού Ατλαντικού. Τα κυριότερα αλιεύματα στην περιοχή αυτή ήταν το σαυρίδι και η παλαμίδα (21% έκαστος), ακολουθούμενα από τον κιτρινόπτερο τόνο (13%) και το σκουμπρί (11%). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ισπανία (40%), η Γαλλία (16%) και οι Κάτω Χώρες (11%) αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των αλιευμάτων στην περιοχή αυτή.

Μόνο το 6% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε σε 3 εναπομείνασες θαλάσσιες περιοχές. Τα κυριότερα είδη που αλιεύθηκαν στις περιοχές αυτές ήταν τα εξής: μερλούκιος και καλαμάρι (περιοχή νοτιοδυτικού Ατλαντικού), γλαυκοκαρχαρίες, παλαμίδα και κιτρινόπτερος τόνος (περιοχή Νοτιοανατολικού Ατλαντικού) και κοκκινόψαρο, ιππόγλωσσα και γάδος (περιοχή Βορειοδυτικού Ατλαντικού).

 

Εττικέτες:
αλιεία eurostat ΕΕ