Οι ευκαιρίες επίτευξης πιο μακροχρόνιων βιώσιμων αποτελεσμάτων από τη χρηματοδότηση της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να αποτελούν εξαιρετικά σημαντικό θέμα για όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς του στρατηγικού σχεδίου της ΚΓΠ κατά την τρέχουσα περίοδο.

Μια σημαντική έκθεση από τη συγκέντρωση εμπειρογνωμόνων του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα των επενδύσεων είναι πλέον διαθέσιμη, προκειμένου να συμβάλει στην αποσαφήνιση των ευνοϊκών παραγόντων για τη διασφάλιση της καλύτερης βιωσιμότητας της χρηματοδότησης των Στρατηγικών Σχεδίων.

Οι συμβουλές και οι γνώμες εμπειρογνωμόνων που παρουσιάζονται στην κύρια έκθεση συγκεντρώθηκαν από εργαστήριο του δικτύου της ΚΓΠ της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, στο οποίο συμμετείχαν χρήστες και διαχειριστές κονδυλίων της ΚΓΠ από όλη την Ευρώπη. Τα σχόλια των συμμετεχόντων τόνισαν την εκτίμησή τους για την αξία αυτού του εργαστηρίου, ιδίως τα πορίσματα και τις ανταλλαγές απόψεων από διάφορα κράτη μέλη σχετικά με τις δυνατότητες παροχής αποτελεσματικής ανθεκτικότητας.

Τα κριτήρια επιλογής απαιτούν από τους αιτούντες να παρέχουν εκ των προτέρων ενδεικτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα έργα τους θα έχουν μακροχρόνια οφέλη. Η ασφάλεια δικαίου σχετικά με τα ελάχιστα πρότυπα και τους ορισμούς της βιωσιμότητας σε διαφορετικά πλαίσια χρηματοδότησης είναι επίσης απαραίτητη.

Η δικτύωση μεταξύ των κρατών μελών για τα θέματα αυτά επισημαίνεται στην έκθεση ως επωφελής. «Τα διαφορετικά ποσοστά στήριξης μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα». Αυτό ήταν ένα βασικό συμπέρασμα όσον αφορά τα επιτεύγματα βιωσιμότητας, όπως και τις δυνατότητες υποκατάστασης των επιχορηγήσεων με δάνεια για την ενίσχυση των δεσμεύσεων των δικαιούχων της ΚΓΠ για τη βιωσιμότητα των έργων.

Άλλοι παράγοντες επιτυχίας από τα κράτη μέλη κατέδειξαν τις δυνατότητες επίτευξης προτάσεων χρηματοδότησης καλύτερης ποιότητας με τη συμμετοχή κατάλληλων εξειδικευμένων συμβουλών κατά τα στάδια σχεδιασμού των προτάσεων έργων. Η οικονομική προσιτότητα και η διαθεσιμότητα της εν λόγω υποστήριξης εμπειρογνωμόνων για την ανάπτυξη ικανοτήτων θεωρήθηκε επίσης καίριας σημασίας.

Περαιτέρω ενδιαφέρουσες και ενημερωτικές εμπειρίες που μοιράζεται η έκθεση καλύπτουν κατά πόσον οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις ενδέχεται ορισμένες φορές να ενέχουν τον κίνδυνο να είναι υπερβολικά γενναιόδωρες και να μειώνουν τη δυνητική βιωσιμότητα. Τα σουηδικά στοιχεία από το εργαστήριο διαπίστωσαν ότι το μειωμένο ποσοστό στήριξης έδωσε κίνητρα στους γεωργούς να τα πάνε καλύτερα.

Εντυπωσιακές προοπτικές

Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα από τη χρηματοδότηση της ΚΓΠ και, στην Αυστρία, για παράδειγμα, ένα εντυπωσιακό 98% των αγροτουριστικών έργων αναφέρθηκε στο εργαστήριο ότι εξακολουθούσαν να προσφέρουν καταλύματα περισσότερα από πέντε χρόνια μετά τη χρηματοδότησή τους. Η Κύπρος επιτυγχάνει υψηλό ποσοστό επιτυχώς βιώσιμων έργων, διασφαλίζοντας ότι οι προτάσεις ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες. Ο οργανισμός πληρωμών της Ρουμανίας έχει επιτύχει ελέγχους βιωσιμότητας στο 3% της συνολικής αξίας που καταβάλλεται ετησίως, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο έργων ανά περιφέρεια. Αυτό υπερέβη τη νομική απαίτηση της περιόδου της ΚΓΠ 2014-2022, η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διενεργούν εκ των υστέρων ελέγχους σε ελάχιστο δείγμα 1% των χρηματοδοτούμενων πράξεων για την επαλήθευση της τήρησης των κανόνων βιωσιμότητας.

Οι συζητήσεις στο εργαστήριο συνέκριναν τις προοπτικές σχετικά με την ισορροπία που απαιτείται μεταξύ ευέλικτων συστημάτων που διευκολύνουν τα αποτελέσματα των έργων και αυστηρών ελέγχων για την προστασία των δημόσιων πόρων. Η συνέπεια παραμένει σημαντική για την αποτελεσματικότητα όλων των προγραμμάτων δημόσιων δαπανών και η ευελιξία αναγνωρίστηκε από τους συμμετέχοντες ως χρήσιμη, διότι «ένα μέγεθος μπορεί να μην ταιριάζει πάντα σε όλους».

Η έκθεση συμβουλεύει ότι «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε το σημείο καμπής μεταξύ ευελιξίας και όταν ένα έργο δεν είναι βιώσιμο. Προτού επιτρέψουν τις δυνατότητες ευελιξίας, οι διαχειριστικές αρχές θα πρέπει να ρωτήσουν: εξακολουθούμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους με την παρέμβαση;».

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό τα πλαίσια δημοσιονομικού ελέγχου να είναι διαφανή και να κάνουν διάκριση μεταξύ λαθών και δόλιας συμπεριφοράς. Η καλλιέργεια μιας νοοτροπίας συστημικής διαφάνειας μεταξύ των δικαιούχων και των φορέων χρηματοδότησης σχετικά με τα προβλήματα των έργων μπορεί να οικοδομήσει σημαντική εμπιστοσύνη. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης απόσυρσης ή ανάκτησης χρηματοδότησης.

Η μεγαλύτερη δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με θέματα που στηρίζουν τη βιωσιμότητα της χρηματοδότησης της ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της εφαρμογής των παρεμβάσεων των ΕΣΧ στα κράτη μέλη.