Η επιβίωση του πλανήτη μας εξαρτάται από τον πολύτιμο δεσμό με το έδαφος. Πάνω από το 95% της τροφής μας προέρχεται από το έδαφος. Εκτός αυτού, το έδαφος παρέχει 15 από τα 18 φυσικά χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τα φυτά.
Ωστόσο, λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, τα εδάφη μας υποβαθμίζονται. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διείσδυση και τη διαθεσιμότητα νερού για όλες τις μορφές ζωής και μειώνοντας το επίπεδο βιταμινών και θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα.
Οι βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους, όπως το ελάχιστο όργωμα, η αμειψισπορά, η προσθήκη οργανικής ύλης και η καλλιέργεια κάλυψης, βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση και ενισχύουν τη διείσδυση και αποθήκευση νερού. Οι πρακτικές αυτές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση του άνθρακα, διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2024 (WSD), με θέμα Φροντίδα για τα εδάφη: μέτρηση, παρακολούθηση, διαχείριση, υπογραμμίζει τη σημασία των ακριβών δεδομένων και πληροφοριών για το έδαφος στην κατανόηση των χαρακτηριστικών του εδάφους και στην υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους για την επισιτιστική ασφάλεια.
Γνωρίζετε ότι
• Μπορεί να χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια για να παραχθούν μόλις 2-3 εκατοστά εδάφους.
•Έως και 58% περισσότερα τρόφιμα θα μπορούσαν να παραχθούν μέσω της βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους.
•Η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% για να καλυφθεί η παγκόσμια ζήτηση τροφίμων το 2050.
•Το 95% της τροφής μας προέρχεται από το έδαφος.
•Το 33% των εδαφών υποβαθμίζονται.
•Υπάρχουν περισσότεροι ζωντανοί οργανισμοί σε μια κουταλιά της σούπας χώμα από τους ανθρώπους στη Γη.
•Τα τελευταία 70 χρόνια, το επίπεδο των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα έχει μειωθεί δραστικά.
•2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, γνωστή ως κρυφή πείνα.
•Έως και τα μισά από τα οικιακά μας απορρίμματα θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν για να θρέψουν το έδαφός μας.
Κάθε λεπτό που περνά το έδαφος υφίσταται ασφυξία, μόλυνση, εκμετάλλευση, δηλητηρίαση, κακομεταχείριση, κατανάλωση.
Η υπεράσπιση του εδάφους με τους νόμους είναι ο πρώτος τρόπος για να προστατευθούν οι άνθρωποι, τα φυτά, τα ζώα. Χωρίς ένα υγιές και ζωντανό έδαφος δεν υπάρχει μέλλον.
Το υγιές και ζωντανό έδαφος μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, από τις κλιματικές αλλαγές, από τα δηλητήρια στο πιάτο μας. Χωρίς υγιέστερα εδάφη και βιώσιμη διαχείριση της γης και του εδάφους, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, να παράγουμε αρκετά τρόφιμα και να προσαρμοστούμε στο μεταβαλλόμενο κλίμα.
Η απάντηση ενδεχομένως να βρίσκεται στη διατήρηση και την αποκατάσταση βασικών οικοσυστημάτων, καθώς και στο να επιτρέπουμε στη φύση να δεσμεύει άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Το υγιές έδαφος μας δίνει καθαρό αέρα και νερό, καλλιέργειες και δάση, παραγωγικούς βοσκότοπους, ποικίλα άγρια ζώα και όμορφα τοπία.
Το κάνει εκτελώντας πέντε βασικές λειτουργίες:
⇒ Ρύθμιση του νερού - Το έδαφος βοηθά στη διαχείριση του νερού της βροχής, του χιονιού και άρδευσης. Νερό και διαλυμένες ουσίες ρέουν πάνω από τη γη ή/και μέσα από το έδαφος.
⇒ Διατήρηση της ζωής των φυτών και των ζώων - Η ποικιλομορφία και η παραγωγικότητα των έμβιων εξαρτώνται από το έδαφος.
⇒ Φιλτράρισμα και αποθήκευση πιθανών ρύπων - Τα ορυκτά και τα μικρόβια στο έδαφος είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα, την αποθήκευση, την αποικοδόμηση, την ακινητοποίηση και την αποτοξίνωση οργανικών και ανόργανων υλικών, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών και δημοτικών υποπροϊόντων και ατμοσφαιρικών αποθέσεων.
⇒ Πολύτιμα θρεπτικά συστατικά - Ο άνθρακας, το άζωτο, ο φώσφορος και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά αποθηκεύονται, μετασχηματίζονται και ανακυκλώνονται στο έδαφος.
⇒ Φυσική σταθερότητα και υποστήριξη - Η δομή του εδάφους παρέχει ένα μέσο για τις ρίζες των φυτών. Τα εδάφη παρέχουν επίσης υποστήριξη για ανθρώπινες δομές και προστασία για αρχαιολογικούς θησαυρούς.
Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους
Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD) πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου ως μέσο εστίασης της προσοχής στη σημασία του υγιούς εδάφους και στην υποστήριξη της βιώσιμης διαχείρισης των εδαφικών πόρων.
Μια διεθνής ημέρα για τον εορτασμό του εδάφους προτάθηκε από τη Διεθνή Ένωση Επιστημών του Εδάφους (IUSS) το 2002. Υπό την ηγεσία του Βασιλείου της Ταϊλάνδης και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης για το Έδαφος, ο FAO υποστήριξε την επίσημη καθιέρωση της WSD ως παγκόσμιας πλατφόρμας ευαισθητοποίησης. Η διάσκεψη του FAO ενέκρινε ομόφωνα την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους τον Ιούνιο του 2013 και ζήτησε την επίσημη έγκρισή της στην 68η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τον Δεκέμβριο του 2013, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανταποκρίθηκε ορίζοντας την 5η Δεκεμβρίου 2014 ως την πρώτη επίσημη Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους.
Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2024 | Φροντίδα εδαφών: μέτρηση, παρακολούθηση, διαχείριση
Ο FAO, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εταιρικής Σχέσης για το Έδαφος (ΣΓΠ), έλαβε την επίσημη εντολή από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2014 να διευκολύνει την υλοποίηση της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους. Έκτοτε, η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους (WSD) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου για να εστιάσει την προσοχή στη σημασία των υγιών εδαφών και να υποστηρίξει την αειφόρο διαχείριση των εδαφικών πόρων. Το θέμα για τον φετινό εορτασμό της WSD «Φροντίδα για τα εδάφη: Μέτρηση, παρακολούθηση, διαχείριση», υπογραμμίζει τη σημασία των ακριβών δεδομένων και πληροφοριών του εδάφους για την κατανόηση των χαρακτηριστικών του εδάφους και την υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους για την επισιτιστική ασφάλεια
Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς είναι ο 10ος εορτασμός παγκοσμίως και, που φιλοξενείται από το Βασίλειο της Ταϊλάνδης, ο πρώτος εορτασμός εκτός της έδρας του FAO, που συμπίπτει με τη δέκατη έκτη σύνοδο της Διάσκεψης των Μερών (COP16) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD) που πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 16 Δεκεμβρίου 2024 στο Ριάντ, Σαουδική Αραβία.