Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην κάτω Μυρτιά του Δήμου Θέρμου, με θέμα την «αντιμετώπιση του ακανθώδη αλευρώδη» (Aleurocanthus spiniferus) και  κύριο ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Μυλωνά Γεωπόνο -Εντομολόγο διευθυντή Ερευνών και προϊστάμενο Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας , αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Τη συνάντηση προλόγισε ο  Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωσταντάρας ο οποίος ευχαρίστησε τούς πολυπληθείς συμμετέχοντες για την προσέλευσή τους. Επίσης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της προσπάθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Με την σειρά του ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάς ενημέρωσε για την από το 2022 προσπάθεια του ινστιτούτου για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με την προσβολή του ακανθώδη αλευρώδη η οποία εμφανίστηκε στην Ελλάδα από το 2017 περίπου.

Όπως αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυρτιωτών, οι πρώτες μαζικές προσβολές του παθογόνου εντόμου, εμφανίστηκαν στην Κέρκυρα και σε άλλα νησιά του Ιονίου προερχόμενο από την Ιταλία. Στην συνέχεια επεκτάθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα στους νομούς Θεσπρωτίας, Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Αργολίδας και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών αμπελιού καλλωπιστικών φυτών κα. Με δεδομένο την επιθετική εξάπλωση του παθογόνου ανατέθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να εξετάσει πιθανές λύσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Από το 2021 αναζητήθηκαν λύσεις εφαρμογής ωφέλιμου παρασιτικού εντόμου, ώστε να ανακοπεί η επέλαση του βλαβερού παθογόνου μιας και η λύση της χρήσης ψεκασμών με σκευάσματα φυτοπροστατευτικών εντομοκτόνων δεν απέδιδε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Επίσης οι ψεκασμοί δημιουργούσαν και πρόβλημα περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η εφαρμογή λοιπόν του ωφέλιμου αρπακτικού κρίθηκε ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση της απειλής. Στο πλαίσιο αυτής της τεχνικής αναζητήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο κάποιο αρπακτικό έντομο.

Για τους σκοπούς αυτούς το ινστιτούτο απευθύνθηκε σε χώρες με αντίστοιχα προβλήματα. Επιστήμονες λοιπόν ταξίδευσαν στην Χαβάη, την νότια Αφρική, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία και σε άλλες υποτροπικές χώρες αναζητώντας τρόπους βιολογικής καταπολέμησης με την χρήση ωφέλιμων αρπακτικών. Τελικά με την συνεργασία φορέων από το Βιετνάμ και την Ιαπωνία δεσμεύτηκε πληθυσμός από ένα είδος σφήκας το οποίο παρασιτούσε τον ακανθώδη αλευρώδη και σαν  γεγονός ταίριαζε στις συνθήκες (κλιματικές και χαρακτηριστικά προσβολής) της Ελλάδας. Από το 2022, το Μπενάκειο λοιπόν,  ξεκίνησε μια προσπάθεια για την ανάπτυξη,  εκτροφή και πειραματική έρευνα σε συνθήκες καραντίνας, με απώτερο σκοπό  την βελτιστοποίηση των τεχνικών εφαρμογής του ωφέλιμου παράσιτου στις μολυσμένες περιοχές.

Το διάστημα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν εγκαταστάσεις του ωφέλιμου εντόμου σε επιλεγμένες περιοχές της Κέρκυρας με σκοπό και μόνο την διερεύνηση της δυνατότητας του εντόμου να επιζεί στις χειμερινές συνθήκες με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.   Σήμερα πλέον στα μέσα Απριλίου 2024 φτάσαμε στο σημείο να έχει πραγματοποιηθεί εγκατάσταση του ωφέλιμου εντόμου στην περιοχή της Μυρτιάς.

Νεαρά δενδρύλλια νεραντζιάς, φυτεύτηκαν σε επιλεγμένα σημεία του κάμπου της Κάτω Μυρτιάς, τα οποία είναι μολυσμένα από τον αλευρώδη, με ταυτόχρονη εγκατάσταση αυγών και πληθυσμών διαφόρων βιολογικών σταδίων (προνύμφες, νύμφες, ακμαία) από το ωφέλιμο έντομο. Εγκατάσταση αντίστοιχων νεαρών δενδρυλλίων νεραντζιάς πραγματοποιείτε τις μέρες αυτές και σε άλλες περιοχές της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα, και απώτερο σκοπό την επέκταση της εγκατάστασης και σε άλλες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Την αποκλειστική ευθύνη του μηχανισμού παρακολούθησης των όλων διαδικασιών σε σχέση με την  εξέλιξη της εφαρμογής και εγκατάστασης του ωφέλιμου εντόμου έχει το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ.

Κατόπιν των παραπάνω αναφορών ο κ. Μυλωνάς δέχτηκε ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους και σε σχέση με το αν θα μπορούν οι παραγωγοί παράλληλα να εφαρμόζουν εντομοκτόνα, και διεμήνυσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει πρόβλημα. Επειδή το όλο πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη θα υπάρξει ενημέρωση για την εφαρμογή η αναστολή ψεκασμών σε επόμενη ενημέρωση.

Επίσης αναφέρθηκε ότι η ωφέλιμη σφήκα δεν επηρεάζει και δεν παρασιτεί επί των πληθυσμών της μέλισσας. Επιπροσθέτως έγινε αναφορά στον βιολογικό κύκλο της ωφέλιμης σφήκας, ο οποίος ολοκληρώνεται σε 20 μέρες περίπου, και σε συνδυασμό με τις πολλαπλές γενιές κατά την διάρκεια του έτους επιδρά θετικά στην διαβίωση του συγκεκριμένου είδους και στην συνεχή του παρουσία. Αντίστοιχα ο βιολογικός κύκλος του ακανθώδη αλευρώδη ολοκληρώνεται σε 40 μέρες περίπου, με πολλαπλές γενιές επίσης κατά την διάρκεια του έτους.

Τέλος, καταχειροκροτούμενος ο κ. Μυλωνάς, οι 150 περίπου παρευρισκόμενοι και ο ίδιος ευχήθηκαν την επιτυχή υλοποίηση του εγχειρήματος και προσμένουν στην επόμενη συνάντηση.