Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεύτερη σε παραγωγή μελιού στον κόσμο, μετά την Κίνα. Κάθε χρόνο, 600.000 περίπου χιλιάδες μελισσοκόμοι και 17 εκατομμύρια κυψέλες παράγουν περισσότερους από 250 τόνους μέλι.

 

Ωστόσο, η παραγωγή δεν καλύπτει τη ζήτηση για αυτό, κάθε χρόνο εισάγονται χιλιάδες τόνοι μελιού, κυρίως από την Κίνα.

Σε σχέση με άλλες χώρες τα έξοδα παραγωγής που έχουν οι ευρωπαίοι μελισσοκόμοι είναι πολύ μεγάλα, ενώ οι ευρωπαϊκές εξαγωγές μελιού έχουν πολύ υψηλότερο κόστος από το μέλι που εισάγεται στην ΕΕ. Χαρακτηριστικά, ένα κιλό μέλι εισαγωγής στην ΕΕ μπορεί να κοστίζει λιγότερο από το μισό, από ένα κιλό μέλι που εξάγεται.
 

 

Καταπολέμηση των εισαγωγών μελιού παραποίησης/απομίμησης από τρίτες χώρες

Για να διασφαλιστεί ότι το εισαγόμενο μέλι πληροί τα υψηλά πρότυπα της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αναπτύξει αποτελεσματικές διαδικασίες εργαστηριακής ανάλυσης, όπως δοκιμές πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού, και τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιβάλουν αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες, λένε οι ευρωβουλευτές.

Υποστηρίζουν επίσης την εναρμόνιση των συνοριακών επιθεωρήσεων και των ελέγχων της ενιαίας αγοράς, την επιβολή υποχρεωτικής δειγματοληψίας παρτίδων και δοκιμών για όλο το εισαγόμενο μέλι και την ενίσχυση των απαιτήσεων ιχνηλασιμότητας σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, π.χ. με τη θέσπιση υποχρεωτικής επισήμανσης της χώρας καταγωγής για το μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα.

Η υγεία των μελισσών, η μεγάλη πρόκληση για τον κλάδο

Μπορεί ο τομέας της μελισσοκομίας να είναι μικρός στην ΕΕ, ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη γεωργία, τη επισιτιστική ασφάλεια και τη βιοποικιλότητα καθώς οι μέλισσες επικονιάζουν καλλιεργούμενες καλλιέργειες και άγρια φυτά.

Η έξαρση ασθενειών στα ζώα, η εντατική αγροτική δραστηριότητα, η έκθεση σε χημικές ουσίες καθώς και η απώλεια ενδιαιτημάτων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, μπορούν να απειλήσουν την παραγωγική ικανότητα των κυψελών.

Προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν δράσεις για την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων.

Συγκεκριμένα ζητούν:

• καλύτερη προστασία των ποικιλιών των μελισσών

• αύξηση της οικονομική βοήθειας που παρέχεται στους μελισσοκόμους

απαγόρευση επιβλαβών φυτοφαρμάκων και δράσης κατά της εισαγωγής παραποιημένου μελιού

Εττικέτες:
μελισσοκομία ΕΕ