Η αναγεννητική γεωργία είναι μια προσέγγιση στη γεωργία και τη διαχείριση της γης που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση και την ενίσχυση της υγείας των οικοσυστημάτων, προωθώντας παράλληλα τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων.

 

Δεδομένου ότι πάνω από το 60% των εδαφών της ΕΕ θεωρούνται επί του παρόντος ανθυγιεινά λόγω των τρεχουσών πρακτικών διαχείρισης, της ρύπανσης, της αστικοποίησης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής (Παρατηρητήριο Εδάφους της ΕΕ), η αναγεννητική γεωργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση των αποδόσεων σε μακροπρόθεσμη βάση χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο έδαφος και ελάχιστη εξάρτηση από αγροχημικά.

Μετά την αλλαγή διοίκησης το 2010, ο γεωργικός συνεταιρισμός Krakovany-Stráže στη Σλοβακία εισάγει σταδιακά αναγεννητικές γεωργικές πρακτικές για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας του εδάφους. Ο συνεταιρισμός έχει 54 μετόχους και 640 εκτάρια γεωργικής γης.

Πριν ξεκινήσει να εφαρμόζει αναγεννητικές πρακτικές και μετά από πολλά χρόνια εντατικής καλλιέργειας και χημικής επεξεργασίας, η βιώσιμη διαχείριση ήταν δύσκολη. Ο Robert Dohál, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει: «Μετά από δεκάδες χρόνια συμβατικής γεωργίας, το έδαφος δεν ήταν σε καλή κατάσταση και το αγρόκτημα λειτουργούσε με ζημία. Ως τρόπο αναζωογόνησης της οικονομίας του Krakovany-Stráže, αποφασίσαμε να πειραματιστούμε με την αναγεννητική γεωργία».

Η υιοθέτηση των πρακτικών ήταν σταδιακή. Άρχισαν να μειώνουν το όργωμα του εδάφους και τη χρήση μηχανημάτων στα χωράφια. Λίγα χρόνια αργότερα, εισήγαγαν καλλιέργειες εδαφοκάλυψης και το 2016 άλλαξαν σε μη άροση, σπέρνοντας απευθείας στα υπολείμματα της καλλιέργειας πριν από την καλλιέργεια ή της καλλιέργειας κάλυψης. Ο συνεταιρισμός σταμάτησε να χρησιμοποιεί μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα και τεχνητά λιπάσματα. Σήμερα εφαρμόζουν οργανικά λιπάσματα και λίπασμα μόνο στην επιφάνεια του εδάφους. Έχουν επίσης φυτέψει λωρίδες λουλουδιών. Ο Robert εξηγεί: «Στην αναγεννητική γεωργία, θέλουμε να μιμηθούμε τον τρόπο που λειτουργεί η φύση. Επιτρέποντας σε όλες τις βιολογικές διεργασίες να λαμβάνουν χώρα φυσικά στο έδαφος, επαναφέροντας τη ζωή στο έδαφος και καθιστώντας το αγρόκτημά μας καινοτόμο χάρη σε αυτό».

Η μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών είναι το κλειδί για πολλές από τις πρακτικές,προωθώντας την ποικιλομορφία και την πρόληψη παρασίτων και ασθενειών. Πέρυσι, οι κύριες καλλιέργειες ήταν μπιζέλια, σκληρό σιτάρι και αραβόσιτος, ενώ στο υπόλοιπο 40% της γης καλλιεργήθηκαν άλλες 11, συμπεριλαμβανομένου του βίκου, της παπαρούνας, της ελαιοκράμβης, του φαγόπυρου, της σίκαλης, του κριθαριού και της φασέλιας. Η Krakovany-Stráže διεξάγει επί του παρόντος δοκιμές πεδίου για κραμβόσπορους και πειραματίζεται με πρακτικές που δεν χρησιμοποιούν εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα. Τα είδη και οι συνδυασμοί καλλιεργειών εδαφοκάλυψης μελετώνται και βελτιώνονται συνεχώς.

Οι αναγεννητικές πρακτικές βοήθησαν την Krakovany-Stráže να εξοικονομήσει κόστος εισροών και να εξαλείψει τη διάβρωση του εδάφους. Το περιβαλλοντικό στοιχείο ήταν επίσης σημαντικό. Ο Robert Dohál εξηγεί: «Διαχειριζόμαστε το έδαφος απαλά, σε αρμονία με τη φύση, με τους φυσικούς πόρους, με σεβασμό στη Μητέρα Γη. Στην αναγεννητική γεωργία, το έδαφος δεν διαταράσσεται από τίποτα και το έδαφος καλύπτεται από φυτά ή φυτικά υπολείμματα όλο το χρόνο.

Η εφαρμογή πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας είχε πολλά οφέλη για τον συνεταιρισμό. Η περιεκτικότητα των εδαφών σε οργανικό άνθρακα έχει αυξηθεί, σε ορισμένους τομείς, από 1,7% το 2013 σε 2,6% το 2021. Η ποσότητα του άνθρακα έχει επίσης αυξηθεί και δεν υπήρξε διάβρωση του εδάφους τα τελευταία 12 χρόνια.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι η ικανότητα συγκράτησης νερού ήταν 100 λίτρα ανά m² ετησίως υψηλότερη στα εδάφη τους από ό,τι στη γύρω γεωργική γη. Το κόστος εισροών μειώθηκε σημαντικά, ενώ οι αποδόσεις διατηρήθηκαν, ώστε να αντιστοιχούν στον τοπικό μέσο όρο. Αυτό είχε θεμελιώδη αντίκτυπο στην οικονομική σταθερότητα και ο συνεταιρισμός παράγει σταθερά κέρδη τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η βιοποικιλότητα έχει επίσης αυξηθεί, υποστηρίζοντας τους μελισσοκόμους παρέχοντας βοσκότοπους μελισσών καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η υγεία του εδάφους, ο συνεταιρισμός στοχεύει τώρα στη σταδιακή μείωση της εφαρμογής ζιζανιοκτόνων.

Ο συνεταιρισμός μοιράζεται τακτικά τις εμπειρίες του, γιορτάζοντας την υγεία του εδάφους και προωθώντας την εκπαίδευση σχετικά με την αναγεννητική γεωργία. Καλωσορίζουν τις σχολικές επισκέψεις και διοργανώνουν ενημερωτικές ημερίδες.

Ο Robert Dohál καταλήγει: «Η γεωργία δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι μια επιχείρηση που βασίζεται στη λεηλασία των πόρων! Δεν είναι ανεξάντλητοι. Ας το αλλάξουμε! Ας αρχίσουμε να καλλιεργούμε και να διδάσκουμε με καθαρή συνείδηση».