Ένωση Αγρινίου

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020 — Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Οπωροκηπευτικά: εξαγωγές και πανδημία

Ενημερωτικό δελτίο για τις εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS.

 

Εδώ και ένα μήνα οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ως αποτέλεσμα του Covid-19. Όλα τα προϊόντα, έχουν πληγεί με το κλείσιμο των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Οι λιανικές πωλήσεις πάνε καλά, αλλά σε αντίθεση με την οικιακή κατανάλωση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, δεν ισχύει πλέον ότι αυτή η πώληση αντισταθμίζει την απώλεια της χονδρικής πώλησης προς κατανάλωση ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Την ανασκοπούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκε ελαφριά βελτίωση διακινηθέντων ποσοτήτων έναντι της προηγούμενης εβδομάδος πλην όμως με αμετάβλητη την προσφορά υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ανταπόκριση της ζήτησης στα εσπεριδοειδή που λόγω υπερπροσφοράς σε πολύ χαμηλές τιμές των μικρόκαρπων προϊόντων -που αποτελούν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής κυρίως της Ισπανικής -που προσφέρονται υφίστανται ανταγωνισμό τα ελληνικά προϊόντα ακόμη και στις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες

Η αγορά σήμερα είναι σε κατάσταση που πλήττεται η παραγωγή και διάθεση των προϊόντων μας γεγονός που πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Πολιτεία άμεσα μετά και την παράταση του lockdown στην αγορά της Γερμανίας και άλλων καταναλωτικών αγορών

Επισημαίνεται ο κίνδυνος έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής και η ως εκ τούτου επιβάρυνση του μεταφορικού κόστους, αλλά και πολύωρων καθυστερήσεων λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

H εξαγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών ουσιαστικώς περαιώθηκε. Ανακεφαλαιωτικά οι τιμές τους κατά την φετινή εμπορική περίοδο δεν ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με εκτίμηση του ρυθμού εξαγωγών τους μειωμένη -8,6% (31.836 τ. έναντι 34.820 τ.), σε αντίθεση με την αύξηση εισαγωγών τους κατά 18% .

Συνεχίζεται η εξαγωγή ακτινιδίων, 64.187 t. εξ ών 25.152 τ. προς Ιταλία έναντι 66.875 τ. και 20.606 τ. αντίστοιχα πέρισυ ,αλλά με τις εξαγωγές προς τρίτες εκτός Ε.Ε. χώρες να αποτελούν το 24% του συνόλου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου του 27,4%.

Σε σχετική δήλωση ο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS «εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «έλληνες, ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ και την τρέχουσα εμπορική περίοδο

Επαναλαμβάνουμε την έκκληση όπως η Πολιτεία μεριμνήσει

- για την απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown

-Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) που ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών με αυτά του πρώτου lockdown, για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε την επίσημη διατύπωση σχετικού αιτήματος από περιφέρειες παραγωγής εσπεριδοειδών ως και την δοθείσα διαβεβαίωση από τον κ. Υπουργό ΑΑ&Τ «ότι τα εσπεριδοειδή - όπως τα μανταρίνια - θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων αν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της ...τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» με την ελπίδα και της υιοθέτησης της προληπτικής απόσυρσης (κοινωνική προς διανομή σε σχολεία κ.α φορείς, αλλά και προς χυμοποίηση) για την εξισορρόπηση της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης».