Αποτελείται το σχέδιο από 4 πυλώνες. Έναν πράσινο, έναν ψηφιακό, έναν κοινωνικό και αυτόν που αφορά τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό.
Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον θεσμικό μετασχηματισμό το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ισχυρά κίνητρα για πράσινο, ψηφιακό μετασχηματισμό, καινοτομία και εξωστρέφεια.
Προβλέπεται επίσης πρόθεση προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα για να γίνουν επενδύσεις με προσανατολισμό, την πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Επενδύσεις που αφορούν την καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, την γενετική βελτίωση ζώων καθώς και την ενίσχυση των υδατοκαλλιεργειών.
Το Σχέδιο προβλέπει επίσης μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα και συστήματα (κατασκευή και εκσυγχρονισμός φραγμάτων, αρδευτικών δικτύων, δεξαμενών κα) σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να υπάρξει αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων και κατά συνέπεια της αγροτικής παραγωγής με παράλληλη έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων και την εξοικονόμηση των διαθέσιμων υδατικών αποθεμάτων. Στόχος των έργων που θα φτάσουν σε σύνολο προϋπολογισμού τα 750 εκ. ευρώ, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτοδιατροφικού τομέα, η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη διάρκεια της κατασκευής και στη συνέχεια συντήρησης των έργων. 200 εκ. ευρώ
Με οικονομικούς όρους ο πρωταρχικός στόχος του σχεδίου είναι να καλύψει το μεγάλο κενό σε επενδύσεις, σε εθνικό προϊόν και απασχόληση και ενώ ενδημικό των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας κατά την τελευταία δεκαετία που επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας του covid – 19.
Σε αυτό το πλαίσιο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και εταιρείες παροχής ενεργειακών υπηρεσιών για την πραγματοποίηση δημόσιων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιηθούν σημαντικότατα πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.
Για την υλοποίηση του σχεδίου η Ελλάδα ζητά το σύνολο των πόρων που μπορεί να λάβει στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή 17,8 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις και 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια. Με την χρήση των μέσων αυτών και αξιοποιώντας τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων το «Ελλάδα 2.0» επιδιώκει να κινητοποιήσει συνολικούς επενδυτικούς πόρους 57 δισεκατομμύρια ευρώ.
Δείτε αναλυτικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με όλες τις δράσεις και τα έργα που εντάσσονται σε αυτό ΕΔΩ.