Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας αξιολόγησε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, το δεύτερο έτος εφαρμογής των στρατηγικών σχεδίων της κοινής αγροτικής πολιτικής.

 

Με βάση την πρακτική πείρα που αποκτήθηκε κατά τα δύο πρώτα έτη της τρέχουσας ΚΑΠ, η οποία εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2023, το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με ορισμένες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εθνικές αρχές κατά την εφαρμογή των στρατηγικών σχεδίων.

Η συζήτησή τους είχε ως στόχο να προσδιοριστούν πιθανές βελτιώσεις για την περίοδο μετά το 2027, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα στρατηγικά σχέδια θα συνεχίσουν να αποδίδουν.

Οι υπουργοί ανέφεραν ότι θα επικροτούσαν περαιτέρω ευελιξία και εξορθολογισμένη διαδικασία έγκρισης και τροποποίησης των εθνικών στρατηγικών σχεδίων. Επιπλέον, έθεσαν προκλήσεις που συνδέονται με τους κανόνες υποβολής εκθέσεων και τόνισαν ότι αυτοί θα πρέπει να απλουστευθούν περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, η λετονική αντιπροσωπία παρέσχε στο Συμβούλιο πληροφορίες σχετικά με τα μοναδιαία ποσά, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία παρέσχε πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης.

Κατάσταση της αγοράς, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν τα κράτη μέλη και την ενημέρωση της Επιτροπής, το Συμβούλιο συζήτησε την κατάσταση των γεωργικών αγορών και βασικών προϊόντων.

Οι υπουργοί εξέτασαν τις προκλήσεις και τις πιθανές λύσεις, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, μολονότι αναγνώρισε ότι η κατάσταση των γεωργικών αγορών είναι σχετικά σταθερή, το Συμβούλιο ανέφερε προκλήσεις που συνδέονται με τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, υψηλό κόστος εισροών και εξάπλωση ασθενειών των ζώων.

Ορισμένοι υπουργοί εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών και τις εξελίξεις που συνδέονται με την εμπορική διάσταση, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών της Κίνας κατά των επιδοτήσεων.

Όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας, το Συμβούλιο ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη προς τη χώρα, ενώ ορισμένοι υπουργοί ανέφεραν την ανάγκη να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος των ουκρανικών εισαγωγών στην ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν επίσης την επέκταση του καταλόγου των προϊόντων που εισάγονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και υπόκεινται σε αυξημένους δασμούς.

Επιπλέον, η γερμανική αντιπροσωπία, υποστηριζόμενη από τη Γαλλία, παρουσίασε ένα σημείο «Διάφορα» σχετικά με την αύξηση του κατώτατου ορίου για τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας, το οποίο υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των Υπουργών Γεωργίας.

ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ-Νορβηγία και παράκτια κράτη: ετήσιες διαβουλεύσεις για το 2025

Το Συμβούλιο προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διαχείριση το 2025 των κοινών ιχθυαποθεμάτων με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του τακτικού ετήσιου κύκλου αλιευτικών δυνατοτήτων.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει από τα τέλη Οκτωβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου και θα καλύψει 81 ιχθυαποθέματα τα οποία διαχειρίζονται από κοινού η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι υπουργοί Αλιείας συζήτησαν επίσης τις επικείμενες διαβουλεύσεις με τη Νορβηγία σχετικά με τις αλιευτικές δυνατότητες το 2025, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Οι διμερείς διαβουλεύσεις ΕΕ-Νορβηγίας θα επικεντρωθούν στις ανταλλαγές ποσοστώσεων και στην πρόσβαση στα ύδατα.

Ορισμένα αποθέματα τελούν υπό τριμερή διαχείριση από την ΕΕ, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ετήσιες διαβουλεύσεις με τα παράκτια κράτη σχετικά με τα συνολικά επιτρεπόμενα αλιεύματα το 2025 για το σκουμπρί, το προσφυγάκι και τη ρέγγα Ατλαντικού-Σκανδιναβίας στον Βορειοανατολικό Ατλαντικό θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο.

Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου, οι υπουργοί παρείχαν πολιτική καθοδήγηση στην Επιτροπή σχετικά με τη θέση της ΕΕ στις διαβουλεύσεις αυτές.

Το Συμβούλιο ζήτησε τη σύναψη ισορροπημένων συμφωνιών και υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα του τομέα.

Αλιευτικές δυνατότητες για το 2024 και το 2025: τροποποίηση

Το Συμβούλιο συζήτησε πρόταση της Επιτροπής για την επικαιροποίηση των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2024 και το 2025 για ορισμένα ιχθυαποθέματα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι τελευταίες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και οι πρόσφατες εξελίξεις.

Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε στο εξέχον στοιχείο της πρότασης, δηλαδή τον γαύρο στα ιβηρικά ύδατα του Ατλαντικού.

Η ανταλλαγή απόψεων των υπουργών θα προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της τροπολογίας.

Ανεπίσημο γεύμα

Οι υπουργοί Γεωργίας πραγματοποίησαν άτυπη συζήτηση κατά τη διάρκεια του γεύματος, κατά τη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, καθηγητής Peter Strohschneider, παρουσίασε την έκθεσή του.

Οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για την άτυπη αυτή συζήτηση, μεταξύ άλλων υπό το πρίσμα των προγραμματισμένων συμπερασμάτων του Συμβουλίου που επικεντρώνονται στο μέλλον της ΚΓΠ. Ειδικότερα, οι υπουργοί εξέφρασαν ικανοποίηση για τον στόχο της ενίσχυσης της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα αξίας των τροφίμων, όπως ορίζεται στην έκθεση.

Διάφορα

Μεταξύ των σημείων «Διάφορα», κατά τη διάρκεια δημόσιας συνεδρίασης, η ουγγρική Προεδρία παρέσχε στο Συμβούλιο πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνόδων, και συγκεκριμένα:

τη σύνοδο κορυφής των κτηνιατρικών υπηρεσιών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων (Βουδαπέστη, 11 Σεπτεμβρίου 2024)

▪ την Επιτροπή Δασοκομίας του FAO (Ρώμη, 22-26 Ιουλίου 2024)

την υποεπιτροπή γεωργίας – κτηνοτροφίας του FAO (Ρώμη, 16-18 Ιουλίου 2024)

▪ τη Σύνοδο κορυφής των κτηνιατρικών υπηρεσιών ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων - ενημέρωση από την ουγγρική Προεδρία 

▪ την Επιτροπή Δασών του FAO - ενημέρωση από την Προεδρία και την Επιτροπή 

▪ την Επιτροπή Γεωργίας του FAO – υποεπιτροπή κτηνοτροφίας – ενημέρωση από την ουγγρική Προεδρία 

Επίσης, σε δημόσια συνεδρίαση, με θέμα τις μεταδοτικές νόσους των ζώων, η ελληνική αντιπροσωπία παρέσχε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη έξαρση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Ελλάδα, ενώ η σουηδική αντιπροσωπία μοιράστηκε ορισμένες θετικές εξελίξεις όσον αφορά την αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Εττικέτες:
ΚΑΠ ΕΕ