Η αύξηση των δόλιων πρακτικών στην αγροδιατροφική αλυσίδα αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους έντιμους παραγωγούς.

 

Σε νέα έκθεση, το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει την ενίσχυση της ακεραιότητας του συστήματος τροφίμων της ΕΕ, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών ιχνηλασιμότητας αιχμής, ψηφιακών καινοτομιών και συστημάτων γνησιότητας στα υφιστάμενα πρότυπα ασφαλείας.

Η πρωτοβουλία αυτή υπόσχεται να ωφελήσει τους ευρωπαίους πολίτες, διασφαλίζοντας ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ασφαλή, αυθεντικά και υψηλής ποιότητας.

Συγκέντρωση δεδομένων για την απάτη στον τομέα των τροφίμων

Σημαντικός όγκος δεδομένων για την τροφική αλυσίδα είναι ήδη προσβάσιμος σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, γεγονός που καθιστά δυνατή τη μετάβαση προς μια ψηφιακή προσέγγιση βάσει κινδύνου για τη διασφάλιση του συστήματος τροφίμων. Ωστόσο, αυτές οι πηγές δεδομένων είναι διασκορπισμένες σε διάφορους φορείς επιχειρήσεων τροφίμων, αρμόδιες αρχές στα κράτη μέλη και υπηρεσίες της Επιτροπής και, δυστυχώς, δεν είναι πάντα διαλειτουργικές.

Για την προστασία των ευρωπαϊκών συστημάτων τροφίμων, πρέπει να εφαρμόσουμε μια πιο ολιστική προσέγγιση και να αντιμετωπίσουμε τις υποψίες και τα προβλήματα με προηγμένα ψηφιακά εργαλεία.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Επιτροπής δρομολόγησε μια νέα καινοτόμο προσέγγιση που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για την ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων. Οι εξελίξεις αυτές θα συμβάλουν στον εντοπισμό παρατυπιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απάτη, στην ενσωμάτωση πληροφοριών σχετικά με την απάτη στον αγροδιατροφικό τομέα, στην παραγωγή ενδείξεων έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή απάτη και στη διαχείριση ύποπτων υποθέσεων.

Περιλαμβάνουν μοντέλα μηχανικής μάθησης που χρησιμοποιούν προηγούμενες υποθέσεις απάτης στον τομέα των τροφίμων από το δίκτυο της ΕΕ για την απάτη στον τομέα των τροφίμων για τη διερεύνηση προγνωστικών αναλύσεων για τον εντοπισμό πιθανής απάτης.

Τα αποτελέσματα θα αυξήσουν το ενδιαφέρον των κρατών μελών της ΕΕ για την αναφορά όλων των περιπτώσεων απάτης στον αγροδιατροφικό τομέα που εντοπίστηκαν με τη χρήση της πλατφόρμας συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Η έκθεση συνιστά επίσης:

  ανεξάρτητο καταπίστευμα δεδομένων για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με την απάτη στον τομέα των τροφίμων μεταξύ της βιομηχανίας τροφίμων και των αρχών, παρέχοντας κίνητρα για τη συμμετοχή της βιομηχανίας.

  σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την προώθηση της υιοθέτησης διαλειτουργικών συστημάτων ψηφιακής ιχνηλασιμότητας από τις επιχειρήσεις τροφίμων, επιτρέποντας την ανταλλαγή δεδομένων με τις αρχές, ανάλογα με τις ανάγκες.

  έναν σαφώς καθορισμένο τεχνολογικό χάρτη πορείας για τη δημιουργία ενός συστήματος τεχνολογίας πληροφοριών με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ακεραιότητα των τροφίμων, συνδυάζοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων και αναλύοντάς τα με εργαλεία μαζικών δεδομένων. Το έργο αυτό θα ενσωματώσει τις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με σχετικά σύνολα δεδομένων, εμπειρογνώμονες πληροφορικής και επιστήμονες δεδομένων.

Πλαίσιο πολιτικής

Η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» έχει αναγνωρίσει την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών για την καταπολέμηση των δόλιων πρακτικών εντός της αγροδιατροφικής αλυσίδας, με παράλληλη ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας και των συστημάτων προειδοποίησης για τη βελτίωση του συντονισμού όσον αφορά την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα των τροφίμων.

Στα συμπεράσματα του Συμβουλίου υπογραμμίζεται ότι η επιτυχής δράση για την αντιμετώπιση της απάτης στον τομέα των τροφίμων θα πρέπει να βασίζεται στην ταχεία και αποτελεσματική ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών, στην κατάλληλη υποβολή εκθέσεων και στη στενή συνεργασία μεταξύ των αρχών εντός των κρατών μελών καθώς και μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Εττικέτες:
τρόφιμα έρευνα