Συγκεκριμένα, με την υπουργική απόφαση καθορίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής του προγράμματος στοχευμένης επιτήρησης και έγκαιρης ανίχνευσης του μικρού σκαθαριού της κυψέλης (Aethina tumida) σε επιλεγμένα μελισσοκομεία δείκτες εντός καθορισμένων ζωνών υψηλού κινδύνου (εφεξής Προγράμματος), για τα μελισσοκομικά έτη 2021 (1η Αυγούστου 2020 έως 31η Ιουλίου 2021) και 2022 (1η Αυγούστου 2021 έως 31η Ιουλίου 2022).
Δικαιούχοι του Προγράμματος είναι:
α) Για τις δαπάνες της περ. α) της παρ. 2, οι μελισσοκόμοι που δήλωσαν τουλάχιστον σαράντα (40) κατεχόμενες κυψέλες το χρονικό διάστημα από 1/9/2019 έως 31/12/2019 και που δεν ορίστηκαν να συμμετάσχουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα για τα μελισσοκομικά έτη 2018 και 2019 σύμφωνα με την αρ. 1715/74036/24-05/2018 Υπουργική Απόφαση (Β΄ 1975).
β) Για τις δαπάνες της περ. β) της παρ. 2, οι φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος, επιλέξιμες δαπάνες είναι οι παρακάτω:
α) Οι δαπάνες ενίσχυσης των μελισσοκόμων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εκατόν πενήντα ευρώ ανά μελισσοκομικό έτος , χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της, η σχετική δαπάνη ανά δικαιούχο μελισσοκόμο αφορά στα μελισσοσμήνη ενός μόνο μελισσοκομείου-δείκτη.
β) Οι δαπάνες ενίσχυσης των Πανεπιστημιακών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του Προγράμματος. Το ύψος της κατ’ αποκοπή ενίσχυσης ανά μελισσοσμήνος καθορίζεται στα εκατόν είκοσι ευρώ ανά μελισσοκομικό έτος, χορηγείται δε για κατ’ ελάχιστο δέκα μελισσοσμήνη ενός μελισσοκομείου-δείκτη, με ανώτατο όριο τα είκοσι. Στο σύνολό της, η σχετική δαπάνη για όλους τους δικαιούχους φορείς μπορεί να αφορά έως και τρία μελισσοκομεία-δείκτες για κάθε ζώνη υψηλού κινδύνου που βρίσκεται στο νομό έδρας τους.
Δικαιολογητικά Συμμετοχής
α) Ευκρινές φωτοαντίγραφο μελισσοκομικού βιβλιαρίου.
β) Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN), καθώς και ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού.
γ) Φωτοαντίγραφο της αίτησης - δήλωσης κατεχόμενων κυψελών.
Στην περίπτωση που ο μελισσοκόμος διαθέτει μελισσοκομικό βιβλιάριο θεωρημένο μεταξύ 1ης Σεπτεμβρίου και 31ης Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο δηλώνονται οι κατεχόμενες κυψέλες δεν είναι απαραίτητη η υποβολή της ανωτέρω αίτησης ? δήλωσης, καθώς στην περίπτωση αυτή το μελισσοκομικό βιβλιάριο επέχει θέση δήλωσης κατεχόμενων κυψελών Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά δεν υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στην περίπτωση που αυτά υπάρχουν κατατεθειμένα και σε ισχύ στην αρμόδια ΔΑΟΚ, οπότε και ο φάκελος με την αίτηση του ενδιαφερόμενου συμπληρώνεται με εν λόγω δικαιολογητικά από το προσωπικό της ΔΑΟΚ.
α) Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 από κάθε υπεύθυνο μελισσοκομείου-δείκτη που ορίζεται στην ως άνω αίτηση, εφόσον αυτός είναι διαφορετικός από τον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα που την υπογράφει, με την οποία δηλώνει τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, θέση και ιδιότητα στο φορέα, πληροφορίες επικοινωνίας κ.λπ.) και ότι είναι ενήμερος για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του φορέα, τους όρους ενίσχυσης της εν λόγω δράσης και τις υποχρεώσεις του Προγράμματος.
β) Έντυπη τεκμηρίωση, από την οποία προκύπτουν η επωνυμία της τράπεζας και ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο θα κατατεθεί η οικονομική ενίσχυση, καθώς και ότι ο φορέας είναι δικαιούχος του εν λόγω τραπεζικού λογαριασμού.
Καταβολή της Ενίσχυσης στους Τελικούς Δικαιούχους
α) διαβιβαστικό έγγραφο προς την αρμόδια Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ (υπόδειγμα 7 Παραρτήματος 2),
β) έκθεση συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων επίσημων ελέγχων (υπόδειγμα 5 Παραρτήματος 2),
γ) απόφαση ορισμού των δικαιούχων μελισσοκόμων και φορέων,
δ) αναλυτική και ανακεφαλαιωτική κατάσταση πληρωμής (υπογεγραμμένες).
Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ.