Τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου.
ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ
Την εποχή αυτή τα ακμαία του εντόμου βρίσκονται σε δραστηριότητα και ωοτοκούν στους νεαρούς, αναπτυσσόμενους καρπούς.
Οι παραγωγοί είναι αναγκαίο να παρακολουθούν τακτικά τις συλλήψεις των ακμαίων στις φερομονικές παγίδες που έχουν εγκαταστήσει στον οπωρώνα τους και να προβαίνουν σε ψεκασμούς ανάλογα με αυτές, καθώς και με συχνές παρατηρήσεις για την εκτίμηση της ωοτοκίας και της προσβολής. Επισημαίνεται ότι ο αριθμός συλλήψεων είναι δυνατό να διαφέρει σημαντικά όχι μόνο ανά περιοχή, αλλά και μεταξύ παγίδων στον ίδιο οπωρώνα.
Για το λόγο αυτό καλούνται οι παραγωγοί να ελέγχουν δύο φορές την εβδομάδα τις παγίδες και να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συλλήψεων ανά ημέρα. Αυξητική τάση του μέσου όρου πρέπει να τους κινητοποιεί προκειμένου να επέμβουν με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο μετά από 7─10 ημέρες, ανάλογα με τις επικρατούσες θερμοκρασίες.
Γενικά, άνοδος της θερμοκρασίας εντείνει τη δραστηριότητα του εντόμου και συντομεύει χρονικά τον βιολογικό του κύκλο.
Ωστόσο, ο αριθμός των συλλήψεων ανά ημέρα δεν είναι πάντα ανάλογος με το ύψος της προσβολής των καρπών. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρός αριθμός συλλήψεων ακμαίων αντιστοιχεί τελικώς σε υψηλά ποσοστά προσβολής και αντίστροφα.
Για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο οι παραγωγοί πριν προβούν σε κάποια επέμβαση να ελέγχουν δειγματοληπτικά τους καρπούς για την ύπαρξη προσβολών, καλύπτοντας όλη την έκταση του οπωρώνα.
Για την επανάληψη του ψεκασμού να λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια και ο τρόπος δράσης του εντομοκτόνου που χρησιμοποιήθηκε, ο ρυθμός αύξησης των καρπών, οι καιρικές συνθήκες και οπωσδήποτε η πορεία των συλλήψεων στις φερομονικές παγίδες και η εξέλιξη των προσβολών.
ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Σε οπωρώνες που εμφανίζουν προσβολή από το έντομο συνιστάται άμεσα ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο. Είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες, για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου.
Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό, καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών. Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών με το χέρι, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση, όπως υπερβολική λίπανση και πότισμα.
ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ
Η καταπολέμηση των τετρανύχων (κόκκινος, κίτρινος) συνιστάται σε οπωρώνες που παρατηρούνται περίπου 60-70 κινητές μορφές ανά 100 φύλλα, με εναλλαγή κατάλληλων και εγκεκριμένων ακαρεοκτόνων.