Οι αυξανόμενες τιμές φυτικών ελαίων αντιστάθμισαν τις χαμηλότερες τιμές για το σιτάρι, τον αραβόσιτο, το ρύζι και τη ζάχαρη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, σημείο αναφοράς της εξέλιξης των παγκόσμιων τιμών των βασικών προϊόντων διατροφής, παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος τον Μάρτιο από την αναθεωρημένη τιμή του Φεβρουαρίου, καθώς οι μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των δημητριακών και της ζάχαρης αντιστάθμισαν την αξιοσημείωτη αύξηση των τιμών των φυτικών ελαίων, ανέφερε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο δείκτης, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές ενός συνόλου παγκοσμίως εμπορεύσιμων προϊόντων διατροφής, ήταν κατά μέσο όρο 127,1 μονάδες τον Μάρτιο, 6,9% υψηλότερος από το αντίστοιχο επίπεδο πριν από ένα χρόνο, αλλά παρέμεινε 20,7% κάτω από την κορυφή του Μαρτίου 2022.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών του FAO μειώθηκε κατά 2,6% τον Μάρτιο και κατά 1,1% από τον Μάρτιο του 2024. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν καθώς οι ανησυχίες για τις συνθήκες των καλλιεργειών σε ορισμένους μεγάλους εξαγωγείς του βόρειου ημισφαιρίου χαλάρωσαν, αν και οι νομισματικές κινήσεις μετρίασαν την πτώση. Οι παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου μειώθηκαν επίσης από τον Φεβρουάριο, όπως και εκείνες για το σόργο. Ο δείκτης τιμών ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 1,7% εν μέσω ασθενούς ζήτησης εισαγωγών και άφθονων εξαγώγιμων προμηθειών.
Αντίθετα, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 3,7% από τον Φεβρουάριο σε μέσο όρο 23,9% υψηλότερο από το επίπεδο του προηγούμενου έτους. Οι τιμές για το φοινικέλαιο, τη σόγια, την ελαιοκράμβη και το ηλιέλαιο αυξήθηκαν όλες, λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών.
Ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO αυξήθηκε επίσης κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και 2,7% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη μετά την ανάκτηση της Γερμανίας ως απαλλαγμένης από τον αφθώδη πυρετό και την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι παγκόσμιες τιμές του κρέατος πουλερικών παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερές τον Μάρτιο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που θέτουν οι εκτεταμένες επιδημίες γρίπης των πτηνών σε ορισμένες μεγάλες χώρες παραγωγής.
Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων του FAO παρέμεινε αμετάβλητος από τον Φεβρουάριο, με τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές τυριού να αντισταθμίζονται από τις υψηλότερες τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη.
Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO μειώθηκε κατά 1,6% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω ενδείξεων ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις σε βασικές περιοχές καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου της νότιας Βραζιλίας συνέβαλαν περαιτέρω στη μείωση, ενώ η επιδείνωση των προοπτικών παραγωγής στην Ινδία και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με τις συνολικές προοπτικές για την καλλιέργεια στη Βραζιλία περιόρισαν την πτώση των τιμών.
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.
Επικαιροποιημένες προβλέψεις για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών
Ο FAO δημοσίευσε επίσης ένα νέο ενημερωτικό σημείωμα προσφοράς και ζήτησης σιτηρών την Παρασκευή, με αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το 2024 και νέες πληροφορίες σχετικά με τις προοπτικές καλλιέργειας και καλλιέργειας το 2025.
Η εκτίμηση για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 ανήλθε σε 2.849 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας πτώση 0,3% σε ετήσια βάση, αλλά υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις λόγω μεγαλύτερων από τις αναμενόμενες αποδόσεων σιταριού στην Αυστραλία και το Καζακστάν. Η πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή ρυζιού για το 2024/25 αλλάζει ελάχιστα στους 543,3 εκατομμύρια τόνους, υποδηλώνοντας ετήσια αύξηση 1,6% κυρίως λόγω των εκτεταμένων φυτεύσεων.
Η πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού το 2025 παραμένει αμετάβλητη από τον περασμένο μήνα στους 795 εκατομμύρια τόνους, στο ίδιο επίπεδο με την αναθεωρημένη εκτίμηση για το 2024. Η παραγωγή σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αυξηθεί κατά 12%, μετά από μειώσεις που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες το 2024, και είναι επίσης πιθανό να αυξηθεί στην Αργεντινή, την Αίγυπτο και την Ινδία, ενώ θα μειωθεί στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τμήματα της Εγγύς Ανατολικής Ασίας. Οι συγκομιδές αραβοσίτου στο νότιο ημισφαίριο αναμένεται να ποικίλουν, με αυξήσεις να αναμένονται στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, αλλά μείωση στην Αργεντινή.
Η νέα πρόβλεψη του FAO για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2024/25 ανέρχεται σε 2.868 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 0,9% από το επίπεδο 2023/24, κυρίως λόγω ενός νέου υψηλού επιπέδου χρήσης ρυζιού.
Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,5% σε 873,3 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος των εποχών το 2025, κυρίως λόγω της αναμενόμενης σημαντικής συρρίκνωσης των αποθεμάτων χονδροειδών σιτηρών. Αντίθετα, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού και ρυζιού αναμένεται να αυξηθούν. Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις τοποθετούν την αναλογία παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση το 2024/25 στο 30,1%, ελαφρώς χαμηλότερη από το προηγούμενο έτος, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ένα συνολικά άνετο επίπεδο, ανέφερε ο FAO.
Ο FAO μείωσε περαιτέρω την πρόβλεψή του για το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2024/25 κατά 5,3 εκατομμύρια τόνους σε 478,9 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας συρρίκνωση 6,7% από το 2023/24 και το χαμηλότερο επίπεδο από το 2019/20. Οι χαμηλότερες αναμενόμενες αγορές από την Κίνα αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα των χαμηλότερων εμπορικών προβλέψεων για τα χονδροειδή σιτηρά και το σιτάρι.
Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες εδώ.
Το Σύστημα Πληροφόρησης για τις Γεωργικές Αγορές (AMIS), που φιλοξενείται από τον FAO, δημοσίευσε επίσης το μηνιαίο Market Monitor την Παρασκευή. Εκτός από την τακτική ανάλυση της αγοράς, το κύριο άρθρο της έκθεσης καλεί σε διάλογο σχετικά με το εμπόριο βασικών προϊόντων διατροφής για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνοντας ότι ο μέσος εφαρμοζόμενος δασμός στα γεωργικά προϊόντα μειώθηκε κατά περισσότερο από το ήμισυ μεταξύ 2005 και 2022.