Με θετικά, ως επί το πλείστον, σχόλια «πέρασε» επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απ’ την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και η αλήθεια είναι πως αυτό το νομοσχέδιο, για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, άργησε πολύ να έρθει.
Άργησε χρόνια ολόκληρα. Και αυτό ακριβώς έρχεται να κάνει σήμερα το υπουργείο, να μαζέψει, δηλαδή, ένα σωρό θέματα που χρόνιζαν στα αζήτητα της πολιτικής αδιαφορίας και να τα βάλει σε μια τάξη.
Αναμφίβολα, λοιπόν, απαραίτητο ήταν να ρυθμιστούν επιτέλους όλες αυτές οι εκκρεμότητες και να δοθούν λύσεις σε πρακτικά ακόμη ζητήματα.
Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα δεν θα λέγαμε ότι είναι η απουσία νόμων ή το ελλιπές αυτών, αλλά, αντίθετα, μάλλον η «σκόρπια» νομοθεσία. Όπως άλλωστε ισχύει για το σύνολο του δαιδαλώδους νομικού μας πολιτισμού.
Ιδιαίτερα για τον αγρότη, όμως, θα βοηθούσε πολύ αν γινόταν μια καλά συντονισμένη προσπάθεια, να συγκεντρωθούν τα αμέτρητα νομοσχέδια, οι υπουργικές αποφάσεις, οι διατάξεις, οι ρυθμίσεις, οι εγκύκλιοι, σε ένα ενιαίο, συνοπτικό και περιεκτικό «νόμο μπούσουλα», ο οποίος και θα έδινε τις βασικές κατευθύνσεις, προβλέποντας τις βασικές αρχές.
Όσο κι αν ακούγεται ανεφάρμοστο, θεωρούμε πως…αν αλλάξει η φιλοσοφία μας, όλα θα αλλάξουν. Προς το καλύτερο!
Και όλα μπορούν να γίνουν, όταν πραγματικά το θέλουμε.
Πρώτο βήμα, επομένως, η απλοποίηση και ομογενοποίηση της αγροτικής νομοθεσίας. Και δεύτερο…η πιστή τήρησή της!
Νόμοι υπάρχουν. Εφαρμόζονται;
Τα πάντα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Με κάθε λεπτομέρεια. Τι νόημα έχει, όμως, όταν και στα αγροτικά ζητήματα, φτιάχνουμε νόμους επί νόμων, στην πορεία όμως τους ξεχνάμε;
Ομοίως και με μια σειρά από μεγάλης σημασίας αποφάσεις υπέρ των αγροτών, που, καίτοι υπάρχουν και είναι σε ισχύ, δεν αξιοποιούνται.
Αποφάσεις για χρηματοδότηση, λ.χ., με απίστευτα ευνοϊκούς όρους, …που όμως μοιάζουν να μην αφορούν, εν τέλει, κανέναν.
Άρα, πρέπει όντως να δούμε κάποια πράγματα απ’ την αρχή. Και η αρχή, μπορεί να είναι αυτό το νομοσχέδιο, που δίνει τον τόνο για την ανάπτυξη του αγροτικού χώρου.
Το παρακάτω, όμως, είναι που έχει αξία να το δούμε να υλοποιείται.