Είναι γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχει μια εντελώς στρεβλή άποψη για το τι είναι αγρότης. Αυτό, δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό. Το κακό είναι να μην μπορείς και κυρίως να μην θέλεις να δεις την πραγματικότητα γύρω σου!
Η παραδοσιακή εικόνα, λοιπόν, του ταλαίπωρου, φτωχού πλην τίμιου αγρότη, που είναι όλη μέρα μέσα στη λάσπη ή κάτω απ’ τον καυτό ήλιο το καλοκαίρι να σκάβει το χωράφι, μπορεί να έχει μια δόση «ρομαντισμού», …δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να είναι αυτή που θα αποτυπώνει, έστω και στο ελάχιστο, αυτό που σήμερα καλούμαστε να προσεγγίσουμε ως αγροτική οικονομία και παραγωγή.
Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να μιλάμε πλέον για την 4η βιομηχανική επανάσταση …και κάποιοι να μην είναι σε θέση να αντιληφθούν ούτε τα αυτονόητα.
Να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Μιλάμε για καινοτομία πια, μιλάμε για ευφυή γεωργία, για αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, για νέο μοντέλο και άλλες διαστάσεις σε όλη την αλυσίδα, απ’ το σχεδιασμό της εκμετάλλευσης και την προετοιμασία της παραγωγής μέχρι τη μεταποίηση, την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα, τη διακίνηση, την τελική κατανάλωση του προϊόντος και την ένταξή του σε διαχείριση κυκλικής οικονομίας στη συνέχεια.
Μόνο έτσι ο αγρότης θα μπορέσει να επιβιώσει.
Στην Ένωση Αγρινίου κάνουμε τη δική μας προσπάθεια, προσηλωμένοι σε αυτή την κατεύθυνση. Χρόνια τώρα, μεθοδικά και οργανωμένα. Με πολλά εμπόδια, είναι αλήθεια, αλλά με πίστη στο όραμά μας για τον τόπο και τους ανθρώπους αυτού του τόπου.
Όταν μερικά χρόνια πριν παλέψαμε για να καταφέρουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε με τα φωτοβολταϊκά, κάποιοι ειρωνικά σχολίαζαν ότι φυτεύουμε «τζάμια στα χωράφια». Και μαζί τους ήταν εκείνοι που υπονόμευαν, που «προφήτευαν» καταστροφές και αποτυχίες, που «ορμήνευαν» τους αγρότες να τρέξουν μακριά να σωθούν.
Αυτά δεν έλειψαν ποτέ. Και, φυσικά, δεν λείπουν ούτε και τώρα. Αντιθέτως, όσο πιο μπροστά είναι η Ένωση, όσο μεγαλύτερες και πιο σημαντικές οι επενδύσεις, όσο ευρύτερη η κοινωνική συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη και η ποικιλοτρόπως εκφραζόμενη απογοήτευση όλων εκείνων που μάλλον έχουν μαλώσει με την πρόοδο του τόπου και την προκοπή των ανθρώπων.
Δεν θα μπούμε, όμως, σε αυτή τη συζήτηση. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να συνεχίσουμε εκείνο που πάντα κάναμε και που ως σύνθημά μας έχουμε καθιερώσει: να είμαστε ο μεγάλος σύμμαχος των αγροτών, να εργαζόμαστε για την Αιτωλοακαρνανία, να επενδύουμε στο μέλλον.