Βέλτιστες πρακτικές και συστάσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων των καταναλωτών, την εξοικονόμηση χρημάτων και τη βοήθεια του πλανήτη. Τεκμηριωμένες λύσεις από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Σπατάλη Καταναλωτικών Τροφίμων.
Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από διαφορετικά υπόβαθρα προσδιόρισαν και αξιολόγησαν δράσεις και ανέπτυξαν συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους βασικούς παράγοντες για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Αυτά είναι τώρα διαθέσιμα σε μια πολυγλωσσική διαδραστική εργαλειοθήκη.
Η εργαλειοθήκη για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων των καταναλωτών περιλαμβάνει τέσσερα εκπαιδευτικά βίντεο, έναν σχεδιαστή δράσης για τη σπατάλη τροφίμων που εμπνέεται από άλλα επιτυχημένα έργα, έναν υπολογιστή πρόληψης της σπατάλης τροφίμων για τον υπολογισμό των περιβαλλοντικών, οικονομικών επιπτώσεων και οφελών των δράσεων, καθώς και τη θρεπτική αξία των αποθηκευμένων τροφίμων, αλλά και προσαρμοσμένες συστάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις επιχειρήσεις και τα σχολεία σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ.
Η ποσότητα των τροφίμων που σπαταλώνται σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι συγκλονιστική. Μόνο το 2021, η ΕΕ παρήγαγε 58,4 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων τροφίμων (συμπεριλαμβανομένων τόσο βρώσιμων όσο και μη βρώσιμων μερών), που αντιστοιχεί σε περίπου 131 κιλά (kg) τροφίμων που σπαταλήθηκαν ανά κάτοικο ετησίως.
Εκτιμάται ότι περίπου το 10% των τροφίμων που διατίθενται στους καταναλωτές της ΕΕ (στο λιανικό εμπόριο, στις υπηρεσίες εστίασης και στα νοικοκυριά) ενδέχεται να σπαταληθούν (Eurostat). Ταυτόχρονα, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη ημέρα.
Μόνο τα οικιακά απόβλητα αντιπροσώπευαν το 54% της συνολικής ποσότητας αποβλήτων τροφίμων στην ΕΕ, που ισοδυναμεί με 70 κιλά ανά κάτοικο. Το υψηλότερο ποσοστό σπατάλης τροφίμων σημειώνεται στο στάδιο της κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, των υπηρεσιών εστίασης και του λιανικού εμπορίου (70% της συνολικής σπατάλης τροφίμων), γεγονός που καθιστά ζωτικής σημασίας την εστίαση των προσπαθειών πρόληψης σε αυτό το επίπεδο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Τα απόβλητα αυτά εκπέμπουν ισοδύναμο 254 εκατομμυρίων tCO2: εάν η σπατάλη τροφίμων της ΕΕ ήταν κράτος μέλος, θα ήταν η 5η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών της ΕΕ.
Η σπατάλη τροφίμων έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα, καθώς περιλαμβάνει όλες τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, τη διανομή, την αποθήκευση και την επεξεργασία των τροφίμων ως αποβλήτων.
Ως εκ τούτου, μια προσέγγιση σκέψης κύκλου ζωής είναι απαραίτητη για την κατανόηση του μεγέθους αυτής της πρόκλησης. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι καίριας σημασίας για τη δημιουργία βιώσιμων συστημάτων τροφίμων και την ανάπτυξη μιας κυκλικής βιοοικονομίας, όπου οι βιολογικοί πόροι χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο.