Ήταν η τελευταία ημέρα στο γραφείο του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον Γρηγόρη Βάρρα, που στη συνείδηση των κτηνοτρόφων, ιδιαίτερα, ύστερα και απ' τη μάχη που έδωσε για να τους απαλλάξει απ' τα κυκλώματα των απατεώνων που επί χρόνια ανενόχλητοι λεηλατούσαν το Εθνικό Απόθεμα και τις επιδοτήσεις τους, έχει ήδη καταγραφεί ως ο «επαναστάτης» πρόεδρος, που δεν δείλιασε, δεν υπέκυψε, δεν εκβιάστηκε, δεν φοβήθηκε να συγκρουστεί με μεγάλα συμφέροντα.
Τσε και Βάρρα, λοιπόν.
Και μπορεί στις εκμεταλλεύσεις των παραγωγών να μην ανεμίζουν οι σημαίες με τη φιγούρα του «Che», στις ψυχές τους, όμως, πνέει ο άνεμος της ελπίδας: ότι ο έλεγχος θα συνεχιστεί απ' την Ελληνική Δικαιοσύνη μέχρι να κοπεί οριστικά ο ομφάλιος λώρος, μέχρι να καταλογιστούν οι ποινές, όπου προκύψουν ευθύνες και μέχρι να επιστραφούν τα κλεμμένα.
Πνέει, ταυτόχρονα και η αύρα της πίστης, ότι δεν έχουν όλα χαθεί. Ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ότι δεν είναι για όλους σημαδεμένα τα χαρτιά, ότι δεν είναι μονόδρομος η αδιαφορία, η συγκάλυψη, ο συμβιβασμός.
Στο σχετικά σύντομο χρόνο που έμεινε στο τιμόνι του Οργανισμού, ο Γρηγόρης Βάρρας πέτυχε πολλά.
Στην ανακοίνωση-ανοιχτή επιστολή προς τους εργαζομένους του Οργανισμού, καταγράφει ο ίδιος ορισμένα:
Αγαπητοί,
αυτή είναι η τελευταία ανακοίνωση ως διατελέσαντα Προέδρου του ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μετά από ένα γόνιμο ταξίδι ενός χρόνου, αισθάνομαι συγκινημένος από την προσπάθεια που έγινε και παραδίδω στον επόμενο Πρόεδρο τον Οργανισμό.
Όμως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι αυτή είναι και η δουλειάς σας. Νομίζω ότι εκεί και εμείς ως Διοίκηση επικεντρωθήκαμε.
Στο να κάνουμε το πιο απλό για Δημόσιο Λειτουργό, να κάνουμε το καθήκον μας και τη δουλειά μας. Αυτό ήταν και η πολιτική εντολή που είχαμε από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρωθυπουργό της Χώρας.
Θα μπορούσα να πω πολλά, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να πω και τι δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε με τους εργαζόμενους, τους οποίους ευχαριστώ και πάλι.
Το θέμα θα το αντιληφθείτε από τους ελέγχους που πρόσφατα διεξήγαγα και την αναφορά ελεγκτή «τα παραπάνω συνιστούν σε αρκετές περιπτώσεις σοβαρές παρατυπίες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις συστηματική απάτη (δικαιώματα από εθνικό απόθεμα σε κλειστές ανακυκλούμενες ομάδες ή συγγενείς) οι οποίες μεμονωμένα ή οργανωμένα φαίνεται να ασκούν, όλο και πιο φανερά, πίεση σε διάφορα επίπεδα από ΚΥΔ έως και υπαλλήλους διαχέοντας "ΦΟΒΟ" σε όσους ασχολούνται ουσιαστικά με το θέμα, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο την κατά το δυνατόν μόνο την τυπική ενασχόλησή τους, την δοκιμασία της οποίας (δηλαδή του τυπικού ελέγχου) γνωρίζουν ότι μπορούν να ξεπεράσουν εύκολα.
Για τους λόγους αυτούς απευθύνθηκα με εμπιστευτικό έγγραφο σε εσάς κ. Πρόεδρε, γιατί θεωρώ ότι η απλή κοινοποίηση δημιουργεί κίνδυνο σε αυτούς που ασχοληθήκαμε αλλά κυρίως θα χαθεί το πλεονέκτημα της έρευνας που ενδεχόμενα γίνει από εδώ και πέρα.»
Αυτό που με συγκινεί ιδιαίτερα μέσα από το γόνιμο αυτό ταξίδι του ενός χρόνου στον Οργανισμό, είναι η αγάπη των υπαλλήλων - εξαιρούνται κάποιοι που χάλασε η βολή τους και η μονοκαθεδρία τους - και τους ευχαριστώ θερμά, αλλά κυρίως η αγάπη των αγροτών και κτηνοτρόφων, που είναι καθημερινή έκπληξη για μένα.
Αυτό είναι το πραγματικό κέρδος μου. Τώρα τελευταία, όταν γνωστοποιήθηκε η αποχώρησή μου, αυτό εντάθηκε και με απλές παρεμβάσεις σε μέσα ενημέρωσης. Μια τέτοια εκπομπή παρακολουθούσε η μητέρα μου 86 ετών στα Τρίκαλα, όπου πέρα από τους παραγωγούς που έλεγαν επαινετικά λόγια για το έργο, την ακεραιότητα και τη συμπεριφορά μου, παρενέβη και ο υφυπουργός κος Κώστας Σκρέκας, μιλώντας επαινετικά για το έργο και την τεχνοκρατική μου αντίληψη και στάση και η οποία μητέρα μου, προς έκπληξή μου, έστειλε sms με το ακόλουθο μήνυμα με το οποίο κλείνω:
Είναι ουσιαστικά ένα ευχαριστώ της μάνας προς τον γιό της για όλα αυτά που μας γαλούχησαν οι γονείς μας.