Δημοσιεύτηκε η Πρόσκληση για τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027 (εφεξής Παρέμβαση) να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης.
Η Παρέμβαση στοχεύει στην ενίσχυση του προσανατολισμού στην αγορά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης εστίασης στην έρευνα, την τεχνολογία και την ψηφιοποίηση. Παράλληλα, συμβάλλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και στην προσαρμογή σ᾿ αυτήν, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ενίσχυσης της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και προώθηση της βιώσιμης ενέργειας.
Επιπλέον, η Παρέμβαση θα συμβάλλει στους ακόλουθους στόχους:
1. Βελτίωση της οικονομικής αποδοτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και διευκόλυνση της αναδιάρθρωσης και του εκσυγχρονισμού της φυτικής παραγωγής, προκειμένου να αυξηθεί η συμμετοχή και ο προσανατολισμός στην αγορά με την μετατόπιση σε καλλιέργειες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
2. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της αύξησης των επενδύσεων για τη δημιουργία θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων με στόχο την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της γεωργικής εκμετάλλευσης (αύξηση παραγωγικότητας κεφαλαίου, εργασίας, εδάφους).
3. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ενίσχυσης επενδύσεων αυτοματοποίησης, ψηφιοποίησης και εφαρμογής συστημάτων γεωργίας ακριβείας.
4. Ίδρυση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών.
Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο νέο πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 23 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου 2025.
Η δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το ΕΓΤΑΑ.
Το παραπάνω ποσό κατανέμεται στις Περιφέρειες της χώρας, ως εξής:
Η μορφή στήριξης παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης κεφαλαίου και το είδος ενίσχυσης αφορά εξοφλημένες δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον δικαιούχο και κρίνονται επιλέξιμες ύστερα από τον διοικητικό έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής. Επίσης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής υπό προϋποθέσεις. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή) των αιτήσεων στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα, τα νομικά πρόσωπα και τα συλλογικά σχήματα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 30.000 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Για τις πράξεις που θα επιλεγούν στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και υποβολής της τελικής αίτησης πληρωμής ορίζεται η 15η Οκτωβρίου 2028.
Να σημειωθεί ότι η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του ΟΠΣΚΕ στην ιστοσελίδα www.opske.gr.
Για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των υποψηφίων νομικών προσώπων, εφόσον αυτά κατέχουν γεωργική εκμετάλλευση, και των φυσικών προσώπων κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης ισχύουν τα εξής:
→ Το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
→ Η γεωργική εκμετάλλευση έχει ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) το ποσό των 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
→ Η γεωργική εκμετάλλευση πληροί τα κοινοτικά πρότυπα που την αφορούν, με εξαίρεση τις εκμεταλλεύσεις των γεωργών νεαρής ηλικίας που εγκαθίστανται για πρώτη φορά και λαμβάνουν προθεσμία συμμόρφωσης.
Δείτε αναλυτικά την Πρόσκληση ΕΔΩ.