Νέα έκθεση του FAO ρίχνει φως στις παγίδες και τις προοπτικές για 1,3 δισεκατομμύρια νέους.
Ως βασικοί παράγοντες αλλαγής, η σημερινή γενιά νέων πρέπει να αυξήσει την παραγωγή τροφίμων, να αντικαταστήσει ένα γηράσκον εργατικό δυναμικό και να προσαρμοστεί στα αυξανόμενα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Με 1,3 δισεκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 24 ετών παγκοσμίως, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση με τίτλο «Η κατάσταση της νεολαίας στα αγροδιατροφικά συστήματα», η οποία εξετάζει και τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της νεολαίας στη μετατροπή των αγροδιατροφικών συστημάτων για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και των οικονομικών ευκαιριών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 85% της παγκόσμιας νεολαίας σήμερα ζει σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, όπου τα αγροδιατροφικά συστήματα είναι απαραίτητα για τα μέσα διαβίωσης. Η βελτίωση της ένταξής τους σε αυτά τα συστήματα θα μπορούσε να κάνει διαφορά τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.
Η έκθεση εξετάζει τεχνικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη δημιουργία ευκαιριών αξιοπρεπούς απασχόλησης, στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των νέων σε κλυδωνισμούς. Αναδεικνύει τη νεολαία ως βασικό παράγοντα αλλαγής στον γεωργικό τομέα, τοποθετώντας τους ως την επόμενη γενιά παραγωγών, μεταποιητών, παρόχων υπηρεσιών και καταναλωτών. Θα αντιμετωπίσουν ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της παραγωγής τροφίμων για έναν αυξανόμενο πληθυσμό, της αντικατάστασης ενός γηράσκοντος εργατικού δυναμικού και της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, της λειψυδρίας και της αστικοποίησης.Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 44% των εργαζόμενων νέων βασίζονται στα αγροδιατροφικά συστήματα για απασχόληση σε σύγκριση με το 38% των εργαζόμενων ενηλίκων. Ωστόσο, αυτός ο παγκόσμιος μέσος όρος καλύπτει ένα μεγάλο εύρος που κυμαίνεται από 82% στα αγροδιατροφικά συστήματα παρατεταμένης κρίσης έως μόλις 23% στα βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα. Ανησυχητικά, η επισιτιστική ανασφάλεια μεταξύ των νέων αυξήθηκε από 16,7% σε 24,4% μεταξύ 2014-16 και 2021-23, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τους νέους στην Αφρική.
«Η έκθεση για την κατάσταση της νεολαίας στα αγροδιατροφικά συστήματα παρέχει μια έγκαιρη και τεκμηριωμένη αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και επισιτιστική ασφάλεια για τους νέους μέσω του μετασχηματισμού των αγροδιατροφικών συστημάτων και πώς η ενδυναμωμένη νεολαία μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ευρύτερο μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων», γράφει ο QU Dongyu, Γενικός Διευθυντής του FAO, στον πρόλογο της έκθεσης.
Ενδυνάμωση των νέωνΗ έκθεση σημειώνει ότι πάνω από το 20% των νέων βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (NEET), με τις νέες γυναίκες να έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Η εξάλειψη της ανεργίας των νέων και η παροχή ευκαιριών απασχόλησης για νέους ηλικίας 20 έως 24 ετών που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης θα μπορούσε να ενισχύσει το παγκόσμιο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά 1,4%, ίσο με 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη δραστηριότητα προστιθέμενης αξίας, με περίπου το 45% αυτής της αύξησης να προέρχεται από αγροδιατροφικά συστήματα.
Για την ενδυνάμωση των νέων, η έκθεση υποστηρίζει παρεμβάσεις που ενισχύουν τη φωνή και την αυτενέργεια τους, βελτιώνουν την πρόσβαση στην κατάρτιση και τους πόρους και ενισχύουν την παραγωγικότητα τόσο εντός όσο και εκτός του αγροκτήματος. Υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη για αυξημένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας, ειδικά δεδομένης της περιορισμένης πρόσβασης των νέων στην παραδοσιακή χρηματοδότηση.
Η έκθεση παρέχει λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τα δημογραφικά στοιχεία των νέων, υποδεικνύοντας ότι το 54% ζει σε αστικές περιοχές, με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις στην Ανατολική Ασία. Αντίθετα, οι νέοι της υπαίθρου αντιπροσωπεύουν μόνο το 5% του πληθυσμού στα βιομηχανικά αγροδιατροφικά συστήματα, σηματοδοτώντας πιθανές ελλείψεις εργατικού δυναμικού εάν οι γεωργικές σταδιοδρομίες δεν γίνουν πιο ελκυστικές. Πολλοί νέοι της υπαίθρου κατοικούν σε περιοχές με υψηλή γεωργική παραγωγήδυναμικό ανάπτυξης, παρουσιάζοντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά και τις υποδομές.
Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα και οι κλυδωνισμοί αποτελούν σημαντική απειλή, καθώς εκτιμάται ότι 395 εκατομμύρια νέοι της υπαίθρου που ζουν σε τοποθεσίες αναμένεται να βιώσουν μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας, ιδίως στα παραδοσιακά αγροδιατροφικά συστήματα και στην υποσαχάρια Αφρική.
Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης περιλαμβάνουν:
Οι πληθυσμοί των νέων στην υποσαχάρια Αφρική προβλέπεται να αυξηθούν κατά 65% έως το 2050.
Το ποσοστό των εργαζόμενων νέων στα αγροδιατροφικά συστήματα μειώθηκε από 54% το 2005 σε 44% το 2021.
Οι νέοι ηλικίας 15-24 ετών αποτελούν το 16,2% των διεθνών μεταναστών από την υποσαχάρια Αφρική και το 15,2% από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών, η έκθεση δίνει έμφαση σε τρεις ευρείες στρατηγικές:
Γεφύρωση των κενών γνώσης και δεδομένων και ενίσχυση των αποδεικτικών στοιχείων για αγροδιατροφικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς για νέους.
Ενίσχυση της φωνής των νέων στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. και
Προώθηση στοχευμένων επενδύσεων, ώστε να επεκταθούν οι οικονομικές ευκαιρίες για τους νέους και να ενδυναμωθούν.
Η υιοθέτηση αυτών των στρατηγικών θα απαιτήσει:
Επέκταση των οικονομικών ευκαιριών: Εφαρμογή στοχοθετημένων στρατηγικών για τον εξοπλισμό των νέων με τις δεξιότητες και τους πόρους που απαιτούνται για τα αγροδιατροφικά συστήματα.
Επένδυση στον εκσυγχρονισμό: Προτεραιότητα στις επενδύσεις σε υποδομές για να γίνουν πιο ελκυστικές οι σταδιοδρομίες στον αγροδιατροφικό τομέα.
Διευκόλυνση της πρόσβασης στους πόρους: Ανάπτυξη προγραμμάτων γης και πιστώσεων στοχευμένων στους νέους για την ενίσχυση της συμμετοχής στα αγροδιατροφικά συστήματα.
Προώθηση της εύτακτης μετανάστευσης των νέων: Υποστήριξη ασφαλών μεταναστευτικών οδών που ανταποκρίνονται στους νέους για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού.
Ενίσχυση της ψηφιακής πρόσβασης: Επέκταση της πρόσβασης στην ψηφιακή τεχνολογία, επιτρέποντας στους νέους γεωργούς να εκσυγχρονίσουν τις πρακτικές τους και να συνδεθούν με τις αγορές.