Έως το 2050, το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ θα πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
Με τη δέσμη Fit for 55, η ΕΕ σχεδιάζει να αυξήσει το μερίδιο της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, πέραν του τρέχοντος στόχου που συμφωνήθηκε το 2018.
Τον Μάιο του 2022, το σχέδιο REPowerEU παρουσιάστηκε ως απάντηση στις δυσκολίες και στη διαταραχή που προκάλεσε στην παγκόσμια αγορά ενέργειας η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στόχος του σχεδίου είναι τόσο να τερματιστεί η εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα όσο και να ενισχυθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τον Ιούνιο του 2022, τα κράτη μέλη της ΕΕ καθόρισαν, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, την κοινή τους θέση (γενική προσέγγιση) σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Τον Δεκέμβριο του 2022, το Συμβούλιο συμφώνησε τη διαπραγματευτική του θέση όσον αφορά ορισμένες τροποποιήσεις της οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες προτείνονται στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU. Προσωρινή συμφωνία σχετικά με την οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, η οποία συνδυάζει στοιχεία από το REPowerEU, επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2023 με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι νέοι κανόνες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2023.
Η ισχύουσα οδηγία της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να επικαιροποιηθεί ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ενεργειακοί στόχοι της ΕΕ με τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Με τους νέους κανόνες θα αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της ΕΕ.
Η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές εκπέμπει λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα και παράγεται από δωρεάν και άφθονους φυσικούς πόρους.
Είδη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές: αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, παλιρροϊκή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια, αντλίες θερμότητας, βιοκαύσιμα και ανανεώσιμα απόβλητα
Η αύξηση του μεριδίου της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ είναι σημαντική:
Ραβδοδιάγραμμα με την ποσότητα των εκπομπών σε εκατ. τόνους CO2 κατά κεφαλήν οι οποίες αποφεύχθηκαν σε κάθε κράτος μέλος χάρις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (στοιχεία του 2020). Σουηδία, Φινλανδία και Δανία βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου με -5,87 εκατ. τόνους CO2, -4,67 και -4,25 αντίστοιχα.
Επιπλέον, η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ανθρώπινης υγείας. Από το 2005, η σταδιακή αντικατάσταση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την ΕΕ οδήγησε σε (2017):
Το 2021, σχεδόν το 22% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές. Ο νέος στόχος της ΕΕ για το 2030 θα διπλασιάσει σχεδόν το μερίδιο ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ.
Κάθε κράτος μέλος οφείλει να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ. Οι εθνικές συνεισφορές στον ενωσιακό στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθορίζονται στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECP).
Η πρόοδος όσον αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλους τους οικονομικούς τομείς είναι μέχρι στιγμής άνιση. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στον καθορισμό νέων τομεακών στόχων και μέτρων σε επίπεδο ΕΕ για το 2030.
Επιπλέον, οι νέοι κανόνες προβλέπουν:
Ταχύτερες άδειες για έργα
Βιώσιμη βιοενέργεια