Το 2023, οι πολίτες της ΕΕ κατανάλωναν κατά μέσο όρο 351 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ανά άτομο την ημέρα. Αυτό υπολείπεται της συνιστώμενης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 400 γραμμάρια την ημέρα (περίπου 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα).

 

Αυτό έχει σημασία τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τον γεωργικό τομέα. Η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών και βελτιώνει τη γενική υγεία.

Η αυξημένη κατανάλωση στηρίζει επίσης τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μεταξύ 2010 και 2020, ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της ΕΕ που παράγουν οπωροκηπευτικά μειώθηκε κατά 15%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Τα οπωροκηπευτικά της ΕΕ σε αριθμούς

Τα οπωροκηπευτικά αποτελούν ζωτικό μέρος της γεωργίας και της καθημερινής ζωής της ΕΕ. Από τις οικογενειακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις έως τις διεθνείς αγορές, διαδραματίζουν βασικό ρόλο τόσο στη διατροφή όσο και στην αγροτική οικονομία.

Το 2023, τα οπωροκηπευτικά αντιπροσώπευαν το 12,6% της συνολικής γεωργικής παραγωγής της ΕΕ, αξίας περίπου 68 δισεκατομμυρίων EUR·

Η ΕΕ παρήγαγε 59,8 εκατομμύρια τόνους λαχανικών (συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων) και 41,2 εκατομμύρια τόνους φρούτων και καρπών με κέλυφος·

Περίπου 1,5 εκατομμύριο γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην ΕΕ διαχειρίζονταν οπωρώνες φρούτων και περίπου 700.000 καλλιεργούσαν νωπά λαχανικά·

Συνολικά 3,7 εκατομμύρια εκτάρια γης χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή φρούτων και 2 εκατομμύρια εκτάρια για λαχανικά.

Στο επίκεντρο τα οπωροκηπευτικά της ΕΕ

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο εμβληματικά φρούτα και λαχανικά της ΕΕ και στις χώρες που ηγούνται της παραγωγής τους.

Μήλα

Τα μήλα είναι τα φρούτα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην ΕΕ, με τη μεγαλύτερη παραγωγή στην Πολωνία, ακολουθούμενη από την Ιταλία και τη Γαλλία.

Το γνωρίζατε; Τα μήλα ανήκουν στην οικογένεια φρούτων pip, η οποία περιλαμβάνει επίσης αχλάδια και κυδώνια.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα μικρά εσπεριδοειδή και τα λεμόνια είναι τα δεύτερα πιο παραγόμενα φρούτα στην ΕΕ, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να ηγούνται της παραγωγής.

Το γνωρίζατε; Η ΕΕ φιλοξενεί επτά ποικιλίες λεμονιών που προστατεύονται από γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ).

Ροδάκινα και νεκταρίνια

Τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι ένα από τα πιο παραγόμενα φρούτα στην ΕΕ, με την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα να ηγούνται της παραγωγής.

Το γνωρίζατε; Αυτά τα φρούτα είναι μέρος της οικογένειας των πυρηνόκαρπων φρούτων.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι το πλέον παραγόμενο λαχανικό της ΕΕ και χρησιμοποιείται τόσο για νωπή κατανάλωση όσο και για μεταποίηση. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία είναι κορυφαίοι παραγωγοί.

Το γνωρίζατε; Οι ντομάτες παράγονται σε όλα τα σχήματα, μεγέθη και χρώματα.

Φράουλες

Η ΕΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές φράουλας στον κόσμο.

Το γνωρίζατε; Κάθε μούρο έχει περίπου 200 σπόρους στο εξωτερικό (που ονομάζονται αχένιοι). Η συγκομιδή φράουλας γίνεται εξ ολοκλήρου με το χέρι.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που καλλιεργείται ευρέως στο Βέλγιο, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Το γνωρίζατε; Ένα φρέσκο φύλλο σπανακιού πρέπει να είναι σταθερό, βαθύ πράσινο και ελαφρώς δροσερό.

Καρότα

Τα καρότα παράγονται ευρέως στην Πολωνία, τη Γαλλία και την Ολλανδία και αγαπιούνται σε όλη την Ευρώπη για τη γλυκιά τραγανότητά τους.

Το γνωρίζατε; Τα καρότα έρχονται σε μοβ, κίτρινο, κόκκινο και λευκό, όχι μόνο πορτοκαλί!

Πατάτες

Το 2023, η ΕΕ παρήγαγε 48,1 εκατομμύρια τόνους γεωμήλων — αύξηση 1,4% από το 2022.

Κορυφαίοι παραγωγοί: Γερμανία (24,1%), Γαλλία (17,9%), Κάτω Χώρες (13,5%), Πολωνία (11,6%) και Βέλγιο (8,4%).

Το γνωρίζατε; Οι πατάτες ταξινομούνται ξεχωριστά από τα φρούτα και τα λαχανικά σύμφωνα με τον κανονισμό 1308/2013 της ΕΕ.

 

Ποιότητα και προέλευση

Τα οπωροκηπευτικά που πωλούνται νωπά στους καταναλωτές πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να φέρουν σαφή επισήμανση με τη χώρα προέλευσής τους, όπως απαιτείται από τις προδιαγραφές εμπορίας.

Η συμμόρφωση με τα πρότυπα εμπορίας απαιτείται σε όλα τα στάδια εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών, των εξαγωγών και των λιανικών πωλήσεων, με εξαιρέσεις και εξαιρέσεις σε ορισμένες περιπτώσεις (άμεσες παραδόσεις από παραγωγούς, τοπικές αγορές, δωρεά, που προορίζονται για μεταποίηση), όπως ορίζεται στον κατ' εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2023/2429 της Επιτροπής.

Εμπόριο οπωροκηπευτικών

4,2 εκατομμύρια τόνοι

Κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα: πατάτες (26,4%), κρεμμύδια και ασκαλώνια (24,8%), ντομάτες (8,2%)

3,4 εκατομμύρια τόνοι

Κορυφαία εισαγόμενα προϊόντα: ντομάτες (23,2%), πατάτες (21%), κρεμμύδια και ασκαλώνια (13%)

3,5 εκατομμύρια τόνοι

Κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα: μήλα (28,6%), πορτοκάλια (9,4%), αχλάδια (8,9%)

13,2 εκατομμύρια τόνοι

Κορυφαία εισαγόμενα προϊόντα: μπανάνες (39%), άλλα υποτροπικά φρούτα (10,8%), πορτοκάλια (7,5%)