Η Πράσινη Βίβλος αφορά πολιτικές καινοτομίας για την περιοχή, με βάση καλές πρακτικές από περιοχές της Μεσογείου, ενώ περιέχει και προτάσεις πολιτικής και επενδυτικών προτεραιοτήτων για την ενίσχυση της καινοτομίας και για τη βιωσιμότητα του παραδείγματος της «έξυπνης πόλης».
Τα περιεχόμενα της Πράσινης Βίβλου είναι:
Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ Δημητρογιάννης, ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε επισπεύσει έργα και δράσεις που σχετίζονται με το Περιβάλλον, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ικανότητα που θα αποφέρει ένα διαρκές περιβαλλοντικό πρόσημο. Το Περιβάλλον είναι καθημερινότητα, δηλαδή τρόπος καθημερινής σκέψης και δράσης. Είναι τρόπος ζωής. Μόνο αποκτώντας αυτή τη νοοτροπία θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να προστατεύσουμε τη μεγάλη κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας, που είναι ο φυσικός πλούτος, αλλά και να αναβαθμίσουμε το οικιστικό περιβάλλον».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης δήλωσε: «Η συνύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας και οικοσυστημάτων καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε. Η βιώσιμη ανάπτυξη θα έρθει μόνο εάν εμείς, ατομικά και συλλογικά, σεβαστούμε το χώρο που δρούμε και κατανοήσουμε ότι οι φυσικοί πόροι είναι πρωτίστως κοινωνικοί. Ο άνθρωπος, είναι ένα ον που αποτελεί μέρος του οικοσυστήματος της Γης. Δεν είναι “δυνάστης”, ούτε “κατακτητής”. Οι κοινωνίες που κάνουν το μεγάλο λάθος να αδιαφορήσουν για το περιβάλλον, είναι καταδικασμένες. Γι’ αυτό η Δυτική Ελλάδα οφείλει να επενδύσει πάνω στο φυσικό πλούτο της, να τον σεβαστεί και να τον αναδείξει. Αλλά και να τον μετατρέψει σε σύμμαχο ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας».