Βασικός σκοπός της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ είναι η διαμόρφωση μιας ισχυρής κουλτούρας που θα υποστηρίξει και προάγει σημαντικά την αύξηση του περπατήματος στην χώρα, θα καταστήσει τις ελληνικές πόλεις «βαδίσιμες» περιορίζοντας την απόστασή τους από τις συνθήκες που επικρατούν για τον πεζό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής.
Το περπάτημα είναι ο πιο υγιεινός, φθηνός και φιλικός προς το περιβάλλον δεδομένος, αυτονόητος, απόλυτα ελεύθερος, φυσικός όπως η αναπνοή και ευχάριστος τρόπος μετακίνησης, διότι όταν δεν βιάζεσαι σε χαλαρώνει. Είναι για πολλές μετακινήσεις μικρού μήκους και ο πιο βολικός. Μαζί με την ποδηλασία συνιστούν την λεγόμενη «ενεργή κινητικότητα», απαραίτητο στοιχείο για την επιτυχία του μετασχηματισμού του τομέα των μεταφορών προς την επίτευξη της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας. Ταυτόχρονα, η αύξηση του μεριδίου του περπατήματος για τις καθημερινές μετακινήσεις θα συμβάλλει στην αστική ανθεκτικότητα και στην αστική κλιματική ουδετερότητα.
Η σημασία του περπατήματος έχει καταγραφεί στις πολιτικές πολλών χωρών, αρκετές εκ των οποίων έχουν συντάξει Εθνικές Στρατηγικές και Πολιτικές για την προώθησή του. Τα τελευταία χρόνια, κυρίως στις αστικές περιοχές, έχουν δρομολογηθεί πρωτοβουλίες σχεδιασμού και επανασχεδιασμού χώρων για την προώθηση του περπατήματος και της ποδηλασίας.
ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ
Την εποχή που το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι στην κορυφή των προβλημάτων για την ανθρώπινη επιβίωση, σημειώνεται ότι π.χ. στην Ευρώπη, ο τομέας των μεταφορών ευθύνεται για επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων και θορύβου και για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Τα σύγχρονα πολύπλοκα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, αποτελούν τεράστιες προκλήσεις σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος και οι αστικές υποδομές. Ο μη προσεκτικός ή ο μη ολοκληρωμένος σχεδιασμός και εν τέλει η κακή ποιότητα κατασκευών και εγκαταστάσεων, οι ασυνέχειες στις υποδομές και τα δίκτυα και η κακή συντήρησή τους, το συχνά υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον και τα δημιουργούμενα προβλήματα λειτουργικότητας και ποικίλων εμποδίων στις μετακινήσεις, έχουν ως αποτέλεσμα ένα συχνά μη φιλικό, μη λειτουργικό και μη βιώσιμο αστικό περιβάλλον που επηρεάζει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη λειτουργία των πόλεων και την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη. Τα προβλήματα αυτά ασκούν μεγάλες πιέσεις στα υπάρχοντα μεταφορικά συστήματα και προκαλούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, με κυριότερες την ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Σε συνέχεια των παραπάνω, η σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής για το Περπάτημα θεωρείται απαραίτητη κατ’ ελάχιστο για τους παρακάτω λόγους:
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑΤΟΣ
Είναι γνωστό και αποδεκτό ότι, η μετατροπή των μετακινήσεων των πολιτών από «ανενεργές» σε «ενεργές» μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την οικονομία - και ο ευκολότερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να αυξηθούν περπάτημα και ποδήλατο. Ως προς το περπάτημα, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει βελτιώνοντας υποδομές και κυκλοφοριακές συνθήκες το περπάτημα να είναι ευχάριστο, ασφαλές και όσο το δυνατόν πιο βολικό. Θα προκύψουν έτσι πολλά οφέλη στην καθημερινότητα, στην υγεία, στην ασφάλεια, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες και στην κοινωνική επαφή, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αίσθησης της κοινότητας, σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
Το περπάτημα, μαζί με το ποδήλατο, είναι τα πιο βιώσιμα μέσα για καθημερινές μετακινήσεις, το πρώτο για πιο μικρής κλίμακας και το δεύτερο για μεγαλύτερης. Ειδικότερα, τα έργα για το περπάτημα είναι τα πιο οικονομικά αλλά και το ίδιο το περπάτημα είναι ο πιο φτηνός τρόπος και προσιτός σε όλους/ες τρόπος, φιλικός προς το περιβάλλον, αθόρυβος και, καθαρός. Έχει μεγάλη σημασία ότι ο πεζός καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο. Πράγματι, αποτελεί ένα μικρό κλάσμα του χώρου που αντιστοιχεί στον επιβάτη του αυτοκινήτου. Για μεγαλύτερου μήκους μετακινήσεις, το περπάτημα είναι ο πιο φιλικός «σύνδεσμος» από και προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Σύμφωνα με βιβλιογραφικές αναφορές με τα αποτελέσματα ποικίλων ερευνών ανά τον κόσμο, τα οφέλη από το περπάτημα ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:
Για περισσότερες πληροφορίες επί της Στρατηγικής, δείτε ΕΔΩ. Μπορείτε να στείλετε τα σχόλια, τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στην Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, στο [email protected], έως 15/03/2023.