Οι ορεινές περιοχές φιλοξενούν περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της ΕΕ και περίπου το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής ξηράς είναι ορεινή.

Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ ορίζει ότι «ιδιαίτερη προσοχή» θα δοθεί στις ορεινές περιοχές, καθώς υποφέρουν από σοβαρές και μόνιμες φυσικές ή δημογραφικές προκλήσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη. 

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στις ορεινές περιοχές της ΕΕ παρέχοντας οικονομική στήριξη, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή. Χωρίς αυτό το πλαίσιο πολιτικής, οι ορεινές περιφέρειες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση βιώσιμων γεωργικών δραστηριοτήτων, τη συγκράτηση των πληθυσμών και τη διατήρηση των μοναδικών πολιτιστικών τοπίων τους.

Δείτε επίσης: Μειονεκτικές περιοχές: θα επιβίωναν χωρίς την ΚΑΠ; Κίνδυνος εγκατάλειψης αν λείψουν οι πληρωμές.

Σε κάθε περίπτωση, τα βουνά είναι σημαντικά από την οπτική της πολιτικής της ΕΕ επειδή διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος της Ευρώπης, παρέχοντας ενδιαιτήματα για ποικίλη χλωρίδα και πανίδα και προσφέροντας μια μοναδική σειρά ευκαιριών τουρισμού και αναψυχής.

Το νέο Policy Insights του Δικτύου ΚΓΠ της ΕΕ παρέχει μια επισκόπηση της ορεινής γεωργίας στην Ευρώπη και εξετάζει το εύρος της διαθέσιμης υποστήριξης της ΚΓΠ.

Ολοκληρώνεται επισημαίνοντας πώς το Δίκτυο ΚΓΠ της ΕΕ βοηθά στο συντονισμό της ευρωπαϊκής εμπειρογνωμοσύνης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας των ορεινών περιοχών μέσω μιας Ομάδας Εστίασης, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2023.